my mom...

Balik kampung ari tu, aku tengok mak aku dah makin kurus..sian dia…nampak sangat dia dah tak larat…sakit2 sendi dia akibat kena chikungunya still tak okey lagi..nak duduk bangun mcm seksa jer..jalan pun slow2 dah…tp aku salute mak aku…dia still buat keja..ke hulu ke hilir..pagi pegi menoreh…balik menoreh pegi kebun sayur dia…tengah hari jer dia sempat rehat…tu pun kadang dia kena jaga cucu dia…sbb adik aku skang dok berniaga goreng pisang…kul 6 baru balik…adik2 aku yang laki bukan leh harap sangat...tolong tu tolong la...tp tu pun nk kena suruh2 dulu baru buat...nak harapkan abah aku jer pun kat kebun sayur tu, pun tak leh jugak...kalo takder mak aku, macam tak menjadi la...aku nak tolong pun just balik sekali sekala...tp sempat gak la ari tu aku gi tolong..hehe...suka gak bercucuk tanam ni...

Skang ni kat kampung aku, banyak sangat kebun sayur...mcm2 dorang tanam, timun, kacang panjang, terung, petola, tembikai, honeydew, cili, tebu...best jer tengok...baguskan orang kampung aku ni termasuk family aku la..hehe...memang ikut saranan kerajaan la...PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN...sesuai sangat lah tu...nak zaman2 gawat nih..sumer benda boleh dijadikan sumber pendapatan..rajin ke tak je kan...

Hmm..dah citer psal kampung lak..actually nk citer pasal mak jer td...hehe...aku kesian sangat kat mak aku...bila la beban dia nak diringankan.....asyik keja je sampai sekarang..malas aku nk citer pasal adik2 aku ni...dorang ni kan aku pun taktau, takkan tkder perasaan kesian langsung kat mak aku...aku balik sekejap pun dah rasa mcam apa tengok mak aku cam tu..yang dorang ni selamba badak jer dok tengok mak aku susah payah tu...buat keja asyik nk kena suruh..kalo tak suruh, jarang sangat nak buatnya...mak aku tu kuat bekerja sbb nak tanggung dorang sama la..nama jer dh besar panjang...tp still nak dok bawah ketiak mak..makan minum mak jugak nk kena jaga...dahla nak buat apa2 mak gak keluarkan modal...tak acikan...aku sumer sendiri...susah senang tanggung sendiri...tapi aku tak kisah pun...selagi boleh, memang aku buat sendiri jer..tak penah nak harapkan mak dah skang ni..tambah2 kalo pasal kewangan...aku nak tolong senangkan mak aku...tp berapa sangat la yang aku dpat...tp boleh la gak bg sikit2..janji aku bagi jugakkan.....


Aku harap sangat suatu hari nanti, hidup mak akan senang...takyah nak keja pagi petang lagi..aku harap sangat adik2 aku tu terbukak pintu hati nak senangkan mak n abah aku...

p/s: mcm sedih la plak..huhuhu...



post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

2 ulasan:

eiffa akmal berkata...

bersabarlah nor...mak aku dlu pun menoreh...last2 bila dpt sakit yg leh trigger ke barah darah, aku tak bg dah gi keje...dok umh diam2 je...mana larat aku bg, aku tolong..aku anak sorg..tp bkn mewah kebendaan...sume kena independent..aku harap adik2 ko akan sedar..ko nasihat secara pelan n baik..biar terasa ke jiwa..cewahh

norsaritanaini berkata...

lep: tu la..aku pun harap adik2 aku akan sedar..aku bukan reti nak nasihat sampai nk sentuh jiwa dorang ni...hahahaha..