kisahku sehari di penang...

ari ni aku kat penang..pg td lam kul 5 sampai..tujuan kedatanganku ke sini bukan untuk bersiar-siar seperti hobi aku yang selalu..tp ada tugas yang perlu diselesaikan...aku kena hantar hard cover tesis aku demi nak grad ogos ni...

dalam penat2 tu, kudrat yang masih berbaki, aku gagahkan jua menapak ke kedai yang ada service print laser...mmg dh syarat kena print laser...last2 jumpa la satukedai china ni, harga sekeping RM0.10 tp kena bawak paper sendiri..so dah tkder choice lain, aku pun print la...dlm masa yang sama aku risau duit kau tak cukp je...yg ada cuma lam RM 200 lebih2 jer...tp aku dh anggar2 sikit dah...tak sampai pun RM200...cukup la tu kan..

dah siap print sumer, dia caj aku RM199.10..terkejut beruk gak la aku..mahal nyer..tak boleh jd ni..aku pun kira satu2..depan mata dia jugak aku kira...so yang black n white aku kira lam RM52.20, pastu dia ckp aku tk tambah yg kaler dia caj aku RM29..tp aku buat 5 salinan..aku argue la,nape mahal sgt dia caj aku nyer kaler tu sbb bukln full kaler pun yg aku print...dah la dia just guna kaler yg printer biasa...bukan laser..tp caj mahal...aku ckp la ngn dia...tak tau dr mana dtg kekuatan pun ntah...aku men lawan jer cakap..mulut dah pot pet pot pet tak berenti2 sampaikan dia mcm dah taktau nk buat apa...last2 dapat la kurang sampai RM150.00...giler jauh beza dia nak tipu aku kan...

selalu jer aku kena macam tu skang ni...ari tu kat kedai makan...aku cuma makan semangkuk tom yam campur dan teh ais...dia caj aku RM8.00, member aku makan yg sama cuma air yg berbeza, dorang kena RM 6.50...beza sampai RM 2...takkan la mahal bebenar kan teh ais aku...padahal selalu je minum, takder pun penah aku jumpa teh ais harga RM4++...ada sekali tu kat RnR Ayer Keroh..pun sama jugak..dorang salah kira...seb baik aku dah cekap time tu...aku kira sendiri...sebelum2 tu pun penah terkena jugak..tp kebanyakannya aku tak perasan sbb kdg aku malas nk kira semula...tp skang ni aku rasa kita perlu juga berkira kan...biar org nk kata aku cerewet ke apa...bankrup ar kalo selalu kena tipu cmni..tp yg heran bin ajaibnya kalo time makan tu, dlm ramai2 aku gak yang terkena, apsal nk caj aku mahal lebih dr org lain...ada cop tanda aku orang kaya kot kat muka nih...tu sbb org caj mahal..uiks, aku takla miskin, tp bukan jugak org kaya wehhhhh..


sambung citer lagi...dh siap print, aku pegi photostat lak sbb nk buat satu copy utk aku n satu copy lagi tuk lecturer aku...pegi la kedai china jugak nih....aku ckpla nk print atas kertas sendiri sbb ada kertas lebih yg td kan...dia ckp harga sama walau guna kertas sendiri..dahla ckp mcm garang giler...tkleh ke cakap elok2...aku pun bukan dlm mood yg baik dah time tu kan...so aku cabut jer cr kedai lain...pegi kedai yg satu lagi..okla kedai ni, dia caj 3 sen tuk kertas sendiri. 5 sen kertas dorang...tp malangnya bila nk fotostat je, mesin rosak lak...masa tu mcm dh putus asa dah aku...tp pikir2 sendiri, aku mana leh patah semangat, kena jugak setelkan..so aku pegi lagi kedai lain...seb baik jumpa gak yg ok..dah setel...skang ni hantar tuk wat hard cover lak...selasa baru leh dpt..so mtk tlg member aku jer hantarkan..harap2 takde lagi la problem...

seingat aku, kalo pasal tesis ni, mcm2 aku kena hadapi...dahla lama masa terbuang mcm tu jer....patutnya dh lama aku grad dan takyah nk ulang alik dtg sini...penat je..dahla kena jalan jauh plak tu...nak dtg ngn keta, aku tak berapa berani nk drive sorang2...mcm2 lak tu pengalaman yg aku dp..harap2 lepas ni dah tkder problem..tak sabar nk tunggu malam esok lak...nak balik kg..yahooooooooo.....



post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 ulasan: