trial membuat roti

entri kali ini bukanlah rancangan memasak ke apa...sesajer suka suki aku nak berkongsi pengalaman aku ngn korang sumer masa trial buat roti kali pertama dengan hanya guide dr buku resipi semata..dahla dlm keadaan malas 99%..yang 1% tu sbb tanggungjawab dan amanah pada diri sendiri..maka aku buat jugaklah...

tujuan buat trial ni pun bukan untuk program suka-suka jer...tp adalah demi untuk memantapkan ilmu membuat roti dan bila dah terror, kena plak ajar masyarakat setempat lak...dah ramai yg tempah nak amik kursus wat roti nih..so aku pun kena pandai la...piawai yg ditetapkan oleh pengarah aku ialah bila roti yang aku buat tu leh setanding dengan yang dijual di kedai...tinggi sungguh piawai tu..bukan leh dpt dengan hanya sekali buat trial tu..konpem kena banyak kali nih...wadduh..wadduh...sesak nafas dibuatnya...

tengah berusaha menguli tepung utk dijadikan doh..naik lenguh tangan...

doh selepas diuli, sedia untuk diperam...

doh selepas diperam..naik 2 kali ganda...

ini plak time menumbuk doh untuk mengeluarkan udara2 yang terperangkap....nanti roti jadi berlubang-lubang kalo tak buang udara....

ni plak tengah nak membahagi doh...nak bentukkan dia la...

kena bahagi ke bahagian yang kecil2 supaya senang nak bentukkan dia ke bentuk yang disukai....

bertungkus lumus mencipta bentuk roti yang menarik...

antara hasil ciptaan kreativiti kami...

hasil2 selepas dibakar....nampak best tak?

kepenatan setelah selesai proses....hehehe...
kesimpulannya 1st trial tak berapa nak menjadi lagi roti aku..agak liat sedikit..tp rasanya okeylah...kira boleh makan dengan jayanya jugaklah..habis lah jugak roti tu dorang ni makan...actually resipi yang aku guna tak cukup lengkap....men hentam jerla buat...pastu lak resipi just tuk roti biasa jer...tp aku buat bun, siap buh inti coklat n kismis lagi...yg jd bun tu sbb tkde loyang tuk nk buat roti sandwich tu..hehe...

post signature

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 ulasan: