trial membuat roti

entri kali ini bukanlah rancangan memasak ke apa...sesajer suka suki aku nak berkongsi pengalaman aku ngn korang sumer masa trial buat roti kali pertama dengan hanya guide dr buku resipi semata..dahla dlm keadaan malas 99%..yang 1% tu sbb tanggungjawab dan amanah pada diri sendiri..maka aku buat jugaklah...

tujuan buat trial ni pun bukan untuk program suka-suka jer...tp adalah demi untuk memantapkan ilmu membuat roti dan bila dah terror, kena plak ajar masyarakat setempat lak...dah ramai yg tempah nak amik kursus wat roti nih..so aku pun kena pandai la...piawai yg ditetapkan oleh pengarah aku ialah bila roti yang aku buat tu leh setanding dengan yang dijual di kedai...tinggi sungguh piawai tu..bukan leh dpt dengan hanya sekali buat trial tu..konpem kena banyak kali nih...wadduh..wadduh...sesak nafas dibuatnya...

tengah berusaha menguli tepung utk dijadikan doh..naik lenguh tangan...

doh selepas diuli, sedia untuk diperam...

doh selepas diperam..naik 2 kali ganda...

ini plak time menumbuk doh untuk mengeluarkan udara2 yang terperangkap....nanti roti jadi berlubang-lubang kalo tak buang udara....

ni plak tengah nak membahagi doh...nak bentukkan dia la...

kena bahagi ke bahagian yang kecil2 supaya senang nak bentukkan dia ke bentuk yang disukai....

bertungkus lumus mencipta bentuk roti yang menarik...

antara hasil ciptaan kreativiti kami...

hasil2 selepas dibakar....nampak best tak?

kepenatan setelah selesai proses....hehehe...
kesimpulannya 1st trial tak berapa nak menjadi lagi roti aku..agak liat sedikit..tp rasanya okeylah...kira boleh makan dengan jayanya jugaklah..habis lah jugak roti tu dorang ni makan...actually resipi yang aku guna tak cukup lengkap....men hentam jerla buat...pastu lak resipi just tuk roti biasa jer...tp aku buat bun, siap buh inti coklat n kismis lagi...yg jd bun tu sbb tkde loyang tuk nk buat roti sandwich tu..hehe...

post signature

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Zon Timur 2009

majlis konvo ni buat kat IAB pada 29hb mac lepas...sebelum ni tak sempat nk citer..hehe....tak besar mana pun...sbb tak ramai sangat pun student yang konvo...kalo tak silap aku lam 500 orang jer yg hadir...tu pun dh campur ngan semua kolej zon timur la...ada 5 kolej semuanya...tugas aku kat sana adalah sebagai pemandu lulusan...aku kena kumpulkan semua student dan susun dorang ikut susunan yang telah ditetapkan..kena pastikan dorang tak salah tempat masa dok lam dewan nanti...kan ada plak yg tersalah panggil nama orang lain plak..tak ke malu..hehe...

walaupun ini adalah kali pertama aku terlibat dengan tugasan seumpama ini...namun dapat juga dijalankan sesempurna mungkin, alhamdulillah...tp jenuh gakla nk mengumpulkan dorang ni...maklumlah ramai dan dorang pun tengah eksaited kan...tp dengan kerjasama yg diberikan oleh pemandu lulusan lain, so orite lah...tp ada gak time sakit hatinya...ada dua tiga orang pemandu lulusan yg dtg lambat dari masa yang ditetapkan...so terpaksa lah cover orang lainnya keja dan ada jugakyang jenis pentingkan diri sendiri....

aku n nora...pemandu lulusan no 18 dan ni 21...

kena guna benda ni nk panggil para graduan berkumpul..ish..ish...

bersama para graduan KKMB...

bersama ketua pemandu lulusan iaitu en zool....

bersama dayang2 yang bawak bunga pahar...

wit nora n daa...

wit model fesyen show n frens...

muka masing2 sumer kepenatan tp still nk bergambar...

wit ann, nora, zana n siti...

wit model fesyen show KKMB...

post signature











































  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Majlis Perpisahan dan Sambutan Ulang Tahun Staf KKMB

ari tu, ari tu la...aku lupa tarikh dia la...kami ada buat majlis kecil-kecilan (jamuan minum petang jer) sempena majlis perpisahan Cik Izan (PT Kewangan) dan juga diselitkan dengan majlis sambutan ulang tahun tuk staff yg lahir pd bulan Mac kot kalo tak silap aku la..hehe...majlis ni dianjurkan oleh Kelab Staf KKMB...siap de sesi penyampaian hadiah sekali untuk sapa2 yang baru jadi kahwin n yang baru dapat baby...agak meriah jugakla...tp gambar tak banyak..ni pun aku grab dr Farahshina..hehe...so layan jer lah...







post signature

















  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

dah kena start ngajar....

phuhhhhhh...penatnya...start minggu ni aku dah kena start ngajar 2 subjek...satu matematik dan satu lagi english...tapi just 6 jam seminggu...tapi bila ada kelas tu, preparation agak banyak jugak la kan...dengan keja2 kat PSH lagi..

hmm...yang kena ngajar ni...yang letihnya sbb aku sendiri nak kena study dulu...maklumlah dah lama tinggal...kena recall semula....nak ajar orang, kita sendiri nak kena tau ler...kang tetiba student tanya, kita lak yang terlopong...

last2 minute baru nak kena amik alih...kira cm penat jugaklah...banyak gak benda nak kena uruskan ni..lagipun aku sendiri masih blurr lagi apa yang nak kena buat bila jadi pensyarah modul ni...nak kena nuntut ilmu ngan senior2 nih...hehe...

post signature




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Suria Cherating Beach Resort..

31 mac - 2 april aku berkampung di Suria Cherating Beach Resort sempena mengadiri meeting jabatan pembelajaran sepanjang hayat zon2 timur...de lam 7 kalo tk silap aku KK yg terlibat termasuk yg cawangan...sesambil menjalankan tugas rasmi ti, cam biasalah kan...opkos la kena isi masa yang terluang dengan bersiar-siar di kawawan sekitar hotel tu...



best giler weh dok sana...suasana yang aman...dengan angin sepoi-sepoi bahasa..memang sesuai sangatlah tuk mencari ketenangan...aku tingin sangat2 nk mandi pantai tu..tp tkder kawan la plak..mcm best je sbb pantai dia bersih...harus pegi lagi ni nampak gayanya ni....




























post signature



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Genting: here we go....

27 mac 2009 aku ke genting...bukan untuk bersuka ria di kota keriangan, tapi untuk menjalankan tugas yang diamanahkan untuk Majlis Konvokesyen Kolej Komuniti Zon Timur 2009...kami hanya menginap di Asrama Institut Aminuddin Baki (IAB)..kira mcm kat tengah2 a..tak sampai puncak pun la...tapiiiiiiiii...mcm biasala kan, takkan nk lepas peluang cam tu je kan..rugi ar kalo tak naik atas...kebetulan plak mlm 1st tu kitorang tkder aktiviti...maka dengan jayanya mencuri peluang yang ada naik ke atas nun....tersangat mencabar jalan untuk mendaki ke atas sana...mcm tak percaya myvi aku berjaya mendaki ke puncak..tp bukan aku yg bawak la...si anip tu yg bawak...kalo aku, tak sure la berani ke tak nak bawak sampai ke atas..apatah lagi turun...ishhhh....seriau la...


sesampai di sana dh hampir lewat malam....yg outdoor theme park dh tutup...so dh tak best sgt la...yg indoor je yg ada..tp kira okla..kami pusing2 gak la alang2 dh sampai atas sana kan..so layan jerla gamba2 kat bawah ni...sejuk giler woooo...kebetulan lak ujan masa tu....best gak weh..rasa mcm nak naik lagi je....hehe...











































post signature





















































































  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments