P&P....

sebagai seorang tenaga pengajar, konpem akan terbiasa dengan istilah P&P
dalam hidup dia...tak kisahla kat mana pun dia mengajar..kat sekolah ke...kat kolej ke..
hatta kat universiti sekalipun...selagi mana terlibat dalam bidang pendidikan..konpem bersangkut paut kemas dengan istilah P&P..

P&P yang dimaksudkan adalah PEMBELAJARAN & PENGAJARAN...yang aku faham tentang P&P ini adalah suatu pendekatan,
cara atau teknik yang perlu ada pada seorang pendidik dalam menyampaikan ilmu kepada anak muridnya....

tp bagi aku plak..sejak jadi tenaga pengajar ni..ada dua P&P yang wujud dalam diri aku...selain dr PEMBELAJARAN & PENGAJARAN, satu lagi P&P tersebut adalah PENGALAMAN & PENGETAHUAN...mcm2 dah yang aku explore sepanjang sebulan aku menjadi warga pendidik...walaupun belum secara langsung, namun dah macam2 ragam yang aku tau...dah mcm2 ilmu yang aku timba...dah macam2 pengalaman yang aku lalui...kdg ada yang manis..terkadang plak yang agak pahit untuk ditelan...

dulu masa keja kat tempat lama, mati-matian nak keja gomen..kununnya sbb bleh cuti sabtu n ahad...boleh berehat n beronggeng panjang sikit dihujung minggu..kununnya la...namun kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari...sekali pakej ngan ribut petir lagi ha...bukan setakat sabtu, kadang ahad pun kena buat kursus pendek gak...demi tuk mencapai target dan sasaran yang dikehendaki oleh pihak kolej....

setakat ni untuk kursus sepenuh masa, aku hanya diberi tugas mengganti lecturer yang pegi kursus induksi...so baru 2 kali aku masuk kelas...kali pertama masuk...just ada 3 org student yang dtg...yg lain dtg lambat..siap kena tegur dengan pengarah lagi...tp apa dayaku kalo dah student yang taknak masuk kelas...dahla kena ngajar tajuk DAYA..subjek yang paling tak suka masa sekolah2 dulu...siap aku kena buat ulangkaji lagi utk pemahaman aku sendiri...

kali kedua masuk kelas tuk ngajar math tp guna excel, buat graf...karan pulak tkder lam makmal komputer tu...patutnya kelas start kul 8.15...hampir2 kul 9 baru leh start..tu pun hanya 6 orang student je yg dtg..nak2 plak skang musim ujan...alasan dorang sbb ujan la so ada yang kena dtg lambat...dan ada jugak yang tak dtg terus...tu baru ganti kelas orang...kalo kelas sendiri, taktau la cam ne gayanya nanti...

dlm banyak2 pengalaman yang ada...saat paling manis bila student tunduk hormat n bagi salam kat aku..bukan nak bangga yang aku ni pensyarah..tp rasa betapa besarnya penghargaan tu...rasa dihormati sangat2...bila setiap kali dorang bg salam n tunduk hormat tulah, terbit suatu perasaan gumbira dalam jiwa dan suatu semangat yang ntah dtg dr mana untuk menabur bakti...hilang segala penat lelah menapak ke kelas n mendaki tangga dalam hujan renyai2 tu...berbaloi wehhh...tp kalo aku pakai nametag la...kalo tak pakai, tkder plak yg bg salam...agaknya sbb dorang ingat aku ni pun student kolej gak kot...nak wat cmne...aku kan cute mute jer orangnya..jgn jeles yer...hikhikhik....

hmm...baru sebulan dah mcm2 yang aku alami...esok lusa ntah apa yang terbentang di hadapan..moge jalan sentiasa lurus...aminnn...



post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

2 ulasan:

cikgu jawe berkata...

eheh.. aku mmg segan le dgn pensyarah nih. haha!

norsaritanaini berkata...

eleh..segan kunun CJ...ko kan cikgu yang berpengalaman...aku yg kena salute ko patutnya...aku ni sapa la...baru jer nk menceburkan diri lam bdg pendidikan ni...