popia oh popia...

tatkala terkena pelbagai penyakit ni, sepatutnya mestila kurang berselera nak makan kan...tp aku ni lain dari yang lain..time sakit2 ni la, mcm2 terlintas di fikiran aku..nak makan tu la..nak makan ni la...pantang ada org sebut pasal makanan, aku rasa mcm sedap jer...

petang td aku tingin sgt nak makan karipap atau popia...siap dua jenis sekaligus tu...ari tu tingin nak makan donut...tp tak kesampaian lagi...yg susahnya aku ni ngidam (aku tak pegnen okey) yang aku masak sendiri...taknak yang orang lain buat...taknak yang beli kat kedai...so terpaksa la buat jugak...

aku ni bukan rajin sangat pun nk masak2 ni korang...makan aku rajin la...tp dek kerana nak makan n puaskan selera sendiri jugak...maka aku pun merajinkan la diri aku ni menggodek cm mana nk buat karipap n popia..see, kan aku dh ckp..aku bukan pandai masak pun..tiap kali nak masak, mesti gugel resipi dulu...haha.. dh jumpa kedua-dua resipi tu, tp bila aku wat undian selera aku, vote tertinggi adalah popia, so buat popia dulu la....

tanpa melengah-lengahkan masa yang ada, aku ke kedai depan nk beli bahan2 tuk buat popia...resipi yg aku cr td sebagai asas bantuan je..kat kedai aku decide sendiri nak letak apa...senang jer pun...dan aku suka nk share ngn korang sbb ianya simple...so korang senang la kalo nk buat..

bahan2 tuk kulit: kulit popia..leh jer wat sendiri..tp aku malas
bahan2 tuk inti : karet (potong panjang2), togeh, timun (potong panjang2), daging yg dipotong kecik2 cam daging cincang tu, bwg merah n bwg putih, gula n garam...
bahan2 tuk sos : cili merah, udang kering, bwg putih, air asam jawa, gula n garam
cara2 masak inti: tumis bwg, masuk daging, kaco sampai masak, masuk karet n togeh..agak2 dah separuh masak sayur2 tu, angkat la...timun tu korang masuk mentah2...pastu isi la dlm kulit popia tu...gam dengan tepung gandum yg dicampur air...
cara2 masak sos: blend je cili merah, udang n bwg putih...pastu campur air asam jawa n masak sehingga masak...tambah la gula n garam secukup rasa..tambah sos cili sikit...dah siap..

pastu apa lagi ditunggu...makan ler..panas2 lagi best...

simple tak korang? senang sgt2..dah jgn malas2 lagi..len kali but sendiri je kalo nk makan...lg puas hati..gaya ckp mcm bleh tutup kedai jual popia nih...haha...

post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

9 ulasan:

cikgu jawe berkata...

aku suka popia sambal. popia yg disira sambal kt luar tuh. kalau pergi pasar mlm, benda tu le yg masuk list dulu. :))

norsaritanaini berkata...

suka jugak yg tuh..tp inti kt dlm sikit sgt..kdg sengkuang jer yg ada..tak suka sengkuang!!!

Zimah's Depart berkata...

nor, bak le sket..nak gak rase..hehe..

StingRay berkata...

ko tolak batu ngan kayu ja...

norsaritanaini berkata...

Zimah: dah habis ler..len kali ek...request lambat sgt...hehe

norsaritanaini berkata...

StingRay: aku tak kufur nikmat...selagi aku ada selera, aku makan jer..janji benda tu halal...hehe...

Nor Yusniza berkata...

sedapnye k.nor..meleleh air liur ni..bile nak msk lg utk yus?
teringat kat mihun goreng k.nor aritu..sedap....

norsaritanaini berkata...

Nor Yusniza: yus datang la sini, nanti knor masakkan...ckp jer nak makan apa..hehe...

~seCreTo~ berkata...

kak..pinjam resepi sat..nak gi wat popia ni..hehehe..kalo menjadik, wani upload smula gmbr.. :)