mari membuat research....



akhirnya ada jugak keja yang bos bagi kat aku...aku ditugaskan untuk melakukan kajian terbaru ke atas sweet corn sama ada corn on cob ataupun whole kernel corn...hahahaha...nama jer aku ni fud tek, tp taktau pun jagung batang tu mat saleh panggil corn on cob..n jagung yg biji2 tu dipanggil whole kernel corn...ish..ish..nampak sgt lemah daya penguasaan bahasa asing aku nih...haipppp, jgn gelakkan aku la..maluuuuu....

dr sabtu sampai ari ni asyik gugel pasal jagung la aku...mencari supplier, mintak quotation, cr kebaikan jagung tuk kesihatan dan lepas ni kena buat testing product n costing sekali...ha hamik ko...nak sangat keja kan...terus dapat banyak...tp yg geramnya, dah banyak aku contact supplier suh anta quotation harga dorang, even aku dh anta surat rasmi..tp still no response..nak menjual ke idok ni...ke belum musim jagung skang ni...tp aku dok nampak ada jer yg dok jual tepi2 jalan tu..kat pasar2 malam pun ada...korang (supplier-supplier tersebut) tau tak yang korang dah menyumbang kepada kelewatan aku menyiapkan keja aku ni? hadoiiii la, bos lak baru sabtu lepas bg tugas, minggu ni baru masuk 2 hari, dah dok tanya2...hari2 pulak tu tanya, sehari tu 2 kali lak...kalo korang jd aku, korang tensen tak...rasa macam ada jer aku nkgi ketuk pintu pejabat supplier2 ni...tgk dorang tgh wat apa..tgh tanam jagung gamaknya kot....


actually, bg sapa2 yang nak taula kan, jagung ni sangat baik utk kesihatan tau...kalo katala korang nk makan jagung2 hari2 pun lg baik...bleh ganti nasi la...bagus la kan tuk diet..sbb dia mmg byk fibre...pastu baik pulak utk sistem bowel (gugel sendiri bowel tu apa kalo taktau ek)...dn yg paling ptg bagus tuk kurangkan kolesterol...kiranya baik utk sistem kardiovaskular kamu2 la...termasuk aku jugak...tp yg salahnya cara kita consume jagung tu...kan biasanya jagung bakar ke, rebus ke, stim ke...mesti letak butter kan..ha itu memang tidak elok...sila jauhkan yer...mmg ler utk penambah kesedapan, tp tidak baik tuk kesihatan (hehehe...aku pun sama, suka jer kalo sapu butter banyak2..tk sedar diri tuh)


lagi satu, jagung kaya dengan folate atau dengan kata nama lainnya vitamin B lah..folate ni penting dlm membantu penjanaan sel baru..so sangat bagus untuk ibu2 yang bakal hamil atau semasa kehamilan...hmm..banyak la weh khasiat jagung2 nih..penat aku nk olah semua...just aku boleh simpulkan, makanlah jagung...dan rajin2 la tanam, mana tau korang leh jadi supplier kat company aku...lambat send quotation, aku ketuk kepala...eh silap aku ketuk pintu rumah kamu lah....













post signature















  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

10 ulasan:

Zimah's Depart berkata...

erm..kalo nak mtk supplier..meh jumpe umie I kat KB tu..dia mmg penanam jagung yg tegar..hehe..

ptg kang mau cari jagung la..cam best je kan..

cikgu jawe berkata...

eeer... aku makan jagung susah nk kenyang. nasi blh kenyang. hehe

StingRay berkata...

aku lapar jagung rebus.

norsaritanaini berkata...

zimah:: jauh nun nk amik kat kelantan...kos..kos...

best kan makan jagung..hahahaha...

norsaritanaini berkata...

cikgu jawe::memang sah perut orang melayu...dia nk cari nasi jugak...

hahahhaa

norsaritanaini berkata...

StingRay:: aku pun...suka makan jagung...nak2 plak yang mak aku tanam..fresh!!!

KaSiH berkata...

aku pun suka jagung...yum yum...mak ko tanam jagung eh...nakkk...

norsaritanaini berkata...

kasih:: a'ah, mak aku memang suka bercucuk tanam ni...suka berbudi pada tanah...kalo aku balik kg, memang leh makan yg fresh2 la...tp tak semua la dia tanam..mana larat wooo..tp kalo jagung tu, memang ada...amik jer kt pokok, terus rebus...bestttt weh, manis sgt..
ko nak ke kasih? meh ikut aku balik kg nak?

Zimah's Depart berkata...

wah..sama le ngn umie I kat KB tu.. mmg tanam jagung sendiri..pastu jual..eh, skrg ni musim jagung ke ek..I mau balik KB ni..

norsaritanaini berkata...

zimah:: tu ler..bestkan kalo yg tanam sendiri...taktau la musim ke tak skang ni...