penjual dan pembeli..apa kata anda...

tadi aku gi pekan jasin..elok2 jer parking keta...datangla sorang penjual ni, lelaki yg berusia 30-an, aku agak...dia jual buku, ada mcm2 buku la tp aku tgk sipi2 jer...tkdan aku bukak cermin tingkap pun...dia dah pot pet pot pet dok ckp pasal buku dia tu ler...lepas satu, satu dia tunjuk...aku tak dgr langsung apa yg dia ckp sbb masa tu aku lom off radio lg..aku biasala kalo on radio, volume tak reti nak bawah 20 tu....aku cuma geleng kepala beberapa kali menandakan aku taknak beli buku tu..last2 dia pegi.....dari satu kereta ke satu kereta dia pegi...mana org yg ada kat situ, dia pegi..dia explain...kira gigih gakla semangat dia..aku bukan boleh pandang lama2...mula la jatuh kesian...tp nk beli buku tu nak wat pe...buku tuk kanak2 rasanya...

mula la terbit di pemikiran aku...bagaimana kalo aku berada di tempat beliau..adakah aku segigih itu untuk menjual dan memasarkan produk tersebut...bayangkan dari satu kereta ke kereta...dari sorang ke sorang pelanggan...kaki tak henti berjalan, mulut tak henti bercakap...tak kirala sama ada cuaca terik memancar ataupun hujan turun mencurah-curah..demi sesuap nasi, harus diteruskan...aku cuba bayangkan perasaan dia tatkala aku menolak tanpa mendengar apa yang dia nak cakapkan...aku tengok muka dia tadi...memang aku kesian sgt...tp hati pun berat jer nak membeli...sebagai pembeli or pelanggan pulak, kita memang ada hak sama ada nak atau taknak...so pilihan aku tadi adalah taknak...bg aku, baik buat keputusan cepat2...jangan sampai dia dah penat explain, berdiri lama2..lepas tu cakap taknak...lagi la kesian kan...

kalo nak ikutkan memang dah banyak kali kena situasi macam ni...memang tak boleh tahan kalo pegi mana2 kedai or gerai or jenis yang direct selling macam ni...di mana akan ada orang yg promote barang2 jualan tu...kita serba salah jadinya...tak dengar, rasa mcm sombong sangat...bila dengar dah jd kesian kalo tak beli...nak beli pulak, barang tersebut tak tersenarai dlm list yang nak dibeli...betul2 rasa serba tak kena...

dan aku penah jugak ada pengalaman jd jurujual..promote barang kat orang ramai...mcm2 cara buat nak tarik perhatian orang...explain itu ini bila orang tanya...last2 langsung tak beli...kadang ada jugak yang menjawab dengan kata2 sinis...dan ada jugak yg terus taknak dengar...macam yg aku buat td la...hehe...memang aku rasa down sgt2 bila orang buat mcm tu...kdg jd serik nak promote lg...tp terpaksa jugak buat sbb mmg dah jd tanggungjawab aku kan..tapi kalo ada orang beli, terus jer bersemangat semula...hehehe...

sebab tula kot..aku KESIAN & SIMPATI bila tengok jurujual2 ni sbb aku penah rasa sama mcm yang dorang rasa...tp nak buat cam mana...aku bukan ada duit melebih-lebih tuk dibelanjakan bagi membeli semua barangan yg dijual ditepi2 jalan...lainla kalo aku ni KAYA RAYA sampai dah taktau nak buat apa ngn duit yang ada...pendek kata melambak-lambak la sampaikan aku sendiri tak ingat jumlah duit yang aku ada...MUNGKIN aku akan beli jer kalo ada orang promote kat aku...tp tu kemungkinan je la...sbb selalunya aku tgk orang kalo dah banyak duit sangat, dia akan jd lg KEDEKUT...hahaha...Nauzubillah min zalik....

post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

6 ulasan:

Zimah's Depart berkata...

sabtu lepas baru didtgi oleh jurujual camni..kat medan selera..
dia jual buku-buku agama..so mls nak dgr..dia kat RM10 je..so beli je la terus..sian plak kan?

StingRay berkata...

ko tak kedekut kan?....ok....aku perlukan bukti...



sila blanja aku Twister kfc...

norsaritanaini berkata...

zimah: selalu sgt jumpa dorang ni..asal parking jer kt jasin konpem ada dtg promote..sian mmg sian..tp kdg kita kena pikir gak benda tu berguna ke idak utk kita...tp mmg tak sampai hatila..tu yg kdg wat2 tk pandang jer..bukan smbong, hati cepat tersentuh...hahahaha...

norsaritanaini berkata...

StingRay: ko dtg ar sini, baru aku banjer..ko brani ke?

[yAN!e][pUTraJAya] berkata...

kak..
kekadang bukan kita tak nak beli barang2 yg diorang jual kan...

sebab kekadang barang2 yg diorang jual...ada yg tak berkaitan dengan kita....

hmm....tp sedeh gak la....kesian pun ada....kalau kita bayangkan tempat kita kat tempat diorang...tp nak wat cam ner..keadaan yg tak mengizinkan...

=[

norsaritanaini berkata...

yanie: tersangatlah benar apa yang yanie cakap tu..bukan taknak beli, tapi tak guna, wat per nk beli...melainkan mcm yg akak ckp, duit dah banyak sampai taktau nk buat apa macam si kasih tu...hehe...bolehla kita belikan barang tu..pastu leh sedekah pd yang memerlukan...