Cermin belakang kereta pecah...

ni aku nk citer kat korang@ipin01, tgh syok aku berYM n berforum td, tetiba aku dipanggil oleh pekerja kontrak...muka suspen giler, tp aku tak dengar dia ckp apa, sbb bilik yg aku duduk ni kan bertutup, ala2 kalis separuh bunyi la...tanpa syak wasangka apa2, aku pun kluarla, rupanya dorang dok kecoh pasal cermin keta aku pecah...masing2 dgn loghat indon, seb baik aku faham...

sesampai jer aku kat keta tu, mak aihhh dah retak seribu dah...tunggu masa nak berderai...dah ada pun yang berkecai masa tu...berlubang sana sini...menggigil satu badan (tipu jek..gigil jari jer...hehe) bila aku tgk keadaan cermin tu, nak nanges pun ada:girl_1:...punya la aku terkejut...tak penah2 sangka akan jd cenggini kan...jejaka2 indon tu termasuk aku kepelikan la cam mana plak leh pecah..mustahillah la kan kalo pecah sendiri, sbb baru pg td sebelum gerak, aku manja2 dulu ngn keta, tkder plak tanda2 kecederaan dialami...

tak berapa jauh dr tempat aku letak keta tu, aku nampak ada orang potong rumput...aku tgk kawasan sekeliling tu..SAH!! baru lepas potong rumput...tanpa melengah-lengahkan masa, dengan lenggang lengguk ayu:flower: aku menghampiri mereka...dapat kurasakan mereka dapat mengagak awal-awal di mana mereka yang terlebih dahulu bertanyakan maksud kedatanganku...

aku apa lagi, mula la nk ngamuk sakan:girl_13:, sapa suh kasi pecah cermin keta aku... darah dh menyirap, dah sampai tahap nak menyinga nih, dengan tidak teragak-agak aku menghamburkan kata2 yang kurang sopan "tu sapa yang pecahkan cermin keta sy, tak nampak ke keta besar dabak tu, len kali nk mesin rumput tgkla keta tu dulu..ni mata letak mana...bla..bla"...tp aku tgk dorang buat muka donno jer...pelik plak aku, pekak ke dorang ni...ohhh, baru aku perasan, rupanya aku berdialog dlm hati jer...yang sebetulnya "pakcik, mesin rumput tadi kena keta saya ek, dah pecah dah cermin belakang keta...pg td ok jer sy tgk, takkan la pecah sendiri"...mak aihhh, penuh sopan santun plak aku ckp...tak sampai hati pun nak marah2, benda nk jadikan...BUDI BAHASA BUDAYA KITA:kiss:...hehe....



encik2 pemotong rumput automatik pakat stop dan menghampiri kereta aku... gi tgk cermin yang dah tkder rupa cermin tu...salah sorang encik tu call dorang nyer supervisor...seb baik aku kenal encik supervisor tu...aku panggil dia Pakcik Jamil, dulu berurusan ngn dia pasal buang2 sampah ni....dia plak yang beriya-iya suh aku claim, dia jugak yang mengesahkan cermin tu memang kena batu waktu aktiviti memotong rumput walaupun staff dia (encik yg bertanggungjawab ptg rumput dekat ngn tempat parking keta aku tu ler) beriya2 menidakkan sbb dia kata dia potong slow jer td, n tk dgr pun bunyi batu terkena cermin...siap buat aksi lakonan lagi...tp dia ok jer lagi, yang terlebih loghat nyer kwn dia yg sorang lg...siap nk cr batu yg pecahkan cermin tu, konon sbg bukti la tu walaupun Pakcik Jamil dah beriya2 ckp mmg kena batu...ntah2 dia yg buat kot...takut la tu@ipin02...

Pakcik Jamil ckp boleh claim, tp kami kena gi buat report tuk kedua-dua pihak...so pegila aku buat report tu...pegi bertiga ngn encik potongrumput n Pakcik Jamil sekali...report tu siap disahkan kul 12 tgh hari, maka memecut la aku ke pejabat dorang di Taman Maju Jasin...risau terlambat sbb dah nk dekat waktu lunch...nk kena setel cepat2 sbb skangkan musim hujan...bahaya wooo, banjir keta aku nanti:look:....

Dah sampai sana, diskas apa yg patut, isi2 borang, Cik kerani tu ckp aku kena gi buat kat workshop panel dorang...dan yang paling aku tak suka dengar time tu, "CikNor kena guna duit sendiri dulu, pastu baru claim"...haru betul...kena RM240...kopak duit aku:cry:...

Sesampai kat bengkel tu, terus jer Apek tu pasangkan cermin...tapi 3 jam lebih aku tersadai kat situ sebab nak kena tunggu gam cermin tu kering dulu:dizzy:...kang tak pasal2 plak bawak2 keta, cermin tanggal kat tengah jalan...tak ke lagi hari...SUDAH JATUH DITIMPA TANGGA...dah ujan lebat giler masa tu...

seb baik sumer leh setel hari ni jugak...parah jugak kalo tkder cermin belakang...takkan nk jenjalan cenggitu jer...tkpun guna cover plastik...tak kelas la gitu...tp kalo terpaksa, taram sajer lah...mcm2 dlm fikiran aku ni akibat dr cermin pecah tu...salah satu sbbnya budget yang dh lari...cm mana nk kejar balik ntah:look:...huhuhu...
sebelum pemasangan...


selepas pemasangan

post signature



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

16 ulasan:

oneiezz berkata...

sian akak..sabar ye kak..

ejam berkata...

sungguh suci murni cermin itu...tidak ternoda lagi..

norsaritanaini berkata...

oneiezz:: sabar masih kuat lg dlm jiwa, kalo dh hilang sabar, mau meroyan dah td...hahaha...

norsaritanaini berkata...

ejam::mcm kelahiran semula ek...nampak baru lagi...yg tukarnya cermin belakang, tp nape ek mcm satu keta jd baru...hehe...

Zimah's Depart berkata...

ok le tu nor..dah agak2 comel tu..kasi spoiler satu kat cermin blkg tu..nnti jgn lupa beli sticker RPM baru..hehe..

norsaritanaini berkata...

cumel tu memang cumel..tp kusut pikiran sbb dh kopak nih...claim tah bila leh dpt...cm mana nk ronggeng2 nih...

spoiler? tinted? sticker?..InsyaAllah...akan diusahakan nanti...hehe...

Shifu67 berkata...

Salamm.... baru sempat singgah. Sabar je la... dah bukan rezeki kita, ada la hikmahnye tuu!

KaSiH berkata...

siannya nor...klu kita pun..hangin gak ni...eh keta kita sama jenis la...i kale itam u...hiks...

StingRay berkata...

aku tgk no keta ko ... DBB 9625..

bila aku tgk DBB tu..terus otak aku yang lincah ni kuarkan satu perkataan yan dirasakan sesuai...


DEBAB!



ha! ha! ha!

norsaritanaini berkata...

Shifu67:: thanks sudi singgah..hmm, tu la..masih bersabar lagi..harap2 ada la hikmah tu..hehe...dpt gak satu pengalaman baru pasal tukar cermin keta nih..maybe tu hikmah dia kot...

norsaritanaini berkata...

kasih: hangin kan, tp dlm hati jerla..tk sampai hati nak luahkan, akal waras masih berfungsi, benda dah nak jadi, nak buat cm mana...
sama jenis ke keta kita...u, i join kelab myvi (www.myvians.com), u taknak join ker? best tau!!!

norsaritanaini berkata...

ko tu memang, lain yg aku nk tunjuk, lain yang ko nampak...tp kan, aku nk tanya satu soklan nih..ko debab ker? sbbnya hanya org yg terbiasa dgn perkataan tu jer yg terus boleh terlintas kat fikiran dia kalo tgk trengkas...hahahha....

TaLi_KaSuT berkata...

wahhh stiker tu still melekat tu walaupun cermin pecah hahaa.. kereta bukan warna ijau ke?

norsaritanaini berkata...

Tali_Kasut::tu ler, sticker tu melekat kuat..susah mau tanggal...
eh sejak bila pulak keta akak warna ijau dik, keta akak mmg warna putih ler...

yani_worldpeace berkata...

tgh carik pasal info cermin kereta kena hentam batu...tension jugak ada je penyebab duit nak kuar nih...huhu...ble claim dr company diorang yer...tq...

norsaritanaini berkata...

memang boleh claim yani...dorang yang buatkan..salah dorang la...fight2, jgn2 tak fight...