bubur nasi ala2 nor...

malam td, ntah mimpi apa tetiba jer aku tingin sangat2 nak makan bubur nasi buatan sendiri...sebabnya aku tak suka sangat bubur nasi, tambah2 kalo orang masak..makan tu makan la, tapi tak leh masuk banyak la...taktau nape, memang tekak susah nak terima...dan sebenarnya aku bukannya suka sangat pun bubur nasi ni...sementelah la pulak masak2 bubur nasi ni...seingat-ingat aku mlm td kiranya kali kedua la aku masak bubur nasi tu...kali pertama dulu ada gak aku masak, tp bubur nasi paling simple agaknya sbb masa tu aku demam...memang tkder selera giler nak makan la..nak bgn pun tak boleh...sorang2 plak masa tu, sedara mara jauh...tp sbb nak kena makan ubat n nak kena isi perut, aku gagahkan la diri masak bubur nasi...tak susah pun, basuh beras, masuk air...letak atas dapur..tunggu sambil2 baring sampaila jd bubur...pastu tambah gula sikit..siapppp...tu bubur tuk orang sakit tau...

tp kali ni yang aku masak bubur nasi orang sihat...tetiba ngidam lak nk makan bubur nasi...pelik bin ajaib gak kan...jenguk2 gak kt dapur apa yang ada..ada sosej, kiub ayam Knorr, ikan bilis...hmm, agak2 dah cukup la tu...aku pun start la masak...men campak ikut suka hati jer semua...ringkas dan tangkas nak masaknya...tak sampai 30 minit pun...siap untuk dimakan...hmm..seb baik menyelerakan...boleh pulak aku makan...sah2 memang kena makan bubur nasi air tangan sendiri jer ni...time sihat okla kan buat sendiri...time sakit nak jugak manja2 suh org buatkan...hehe...ahakssss...gataaiiiiii

kat bawah ni aku tempekla resipi kot2 ada yang nak buat bubur nasi paling ringkas nih ..tp kalo resipi aku tak men la sukat2 ukur2 ni...aku men agak jer masuk...ikut gerak hati...hehe... perasan ada orang nak amik resipi la nehhh...

ya puan2 sekalian, sila sediakan pen dan kertas yer...


bahan-bahannya adalah:



  1. beras secukup yang korang nak la, aku masak sikit jer sbb aku sorang jer nak makan

  2. kiub ayam Knorr

  3. bawang merah, halia, lada hitam secukupnya n dikisar (aku nyer dh siap kisar letak lam peti ais...tu sebab cepat...hehe..)

  4. bawang merah tuk buat bawang goreng...nk guna yg segera pun boleh..tp goreng sendiri lg sedap woo...

  5. ikan bilis

  6. sosej


Cara-cara nya:



  1. basuh beras bersih2, tambah air secukup tuk jadikan bubur

  2. agak2 dah jadi bubur tu, masukkan semua yg dikisar, kiub ayam, sosej, garam n gula secukup rasa

  3. kacau sampai masak la...dah masak angkat la...kang hangus pulak...

  4. pastu goreng bawang n ikan bilis

  5. tabur atas bubur nasi tadi..

  6. siappppp....bolehla makan...baca Bismillah dulu tau...hehe...


tu jerla resipi aku...simple jer kan...tak susah langsung...tp kalo korang nak yg lagi bagus, banyak lagi caranya...siap de yang bubur nasi western lagi ha...rajin ke idok jerla nak masak nyer kan...hehehe...



psssttt: tader gambor bubur nasi masakan aku tu..almaklumla, lom berkemampuan nak beli kamera digital mcm korang, hp lak yg mmg tkder langsung kamera even hp ada 3 pun...tkder ke sapa2 yang simpati kat aku ni kot2 nak derma sebiji kamera or hp yg de kamera tu ker...ngehngehngeh...



post signature















  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

5 ulasan:

StingRay berkata...

bubur nasi?..mmg aku x lepas nak telan..

~SeCreto~ berkata...

kak..bubur lambuk lagi best..hahahhaaha.. :p

norsaritanaini berkata...

StingRay: ko tu memang, aku tak heran dah..selera ko kan western...chiskek la..chissy wedges la...segala menda chis la ko suka...kahkahkah..

norsaritanaini berkata...

StingRay: lagi satu, aku ni pun tkleh telan gak kalo bubur nasi org lain buat...aku leh telan yang aku buat jer..tu pun tunggu ngidam dulu baru buat...hahaha...

norsaritanaini berkata...

Secreto: bubur lambuk mmg best..tengok orang makan la...tp tkleh nk terima sangat jugak...even bubur lauk tu mewah dgn segala mcam daging or seafood...heheh...