Entri terakhir 2008

pejam celik...pejam celik...wahhh tinggal beberapa jam lagi nak melangkah ke 2009...seb baik lepas pejam celik semula..buatnyer pejam tak celik2...tak ke naya tuh...hehe...apa2 pun kita harus mengingati mati kan...hidup cuma menumpang jer kat sini...dunia hanya pinjaman semata-mata...kalian jgn lupa tuh, aku juga harap tak lupa...sama2 mengingatkan....

Dalam satu wasiat Nabi Muhammad s.a.w. kepada Ibnu Umar (Abdullah) r.a. berbunyi: “Anggaplah dirimu di dunia ini sebagai seorang musafir atau pun sebagai pengembara.”

Ibnu Umar pernah berkata:
Jika anda masih hidup pada waktu pagi, jangan tunggu hingga ke petang dan jika anda masih hidup pada waktu petang, jangan tunggu hinga ke pagi, sediakan dirimu pada masa hidup untuk bekalan waktu mati, dan pada masa sihat untuk bekalan waktu sakit.

tu aku petik dari web kat gugel..sengaje aku tempelkan kat sini tuk sama2 kita hayati...sedar tak sedar, masa memang pantas sgt berlalu...kadang rasa tak terkejar...hehe...tp tulah lumrah hidupkan...sentiasa tak cukup dengan apa yang ada...bila aku nk insaf bebetul nih...tp Alhamdulillah, aku tak buat jahat tau...aku tak mencuri, aku tak hisap dadah, aku tak bunuh binatang, inikan pula orang...Nauzubillah...mintak dijauhkan dr segala yang buruk2 tuh...moge sentiasa dilimpahi cahaya hidayah dr ILAHI...

beberapa detik lagi, mentari pagi 2009 akan menjengah alam...diharapkan tahun ni tahun yang bermakna bagi aku...taktau nape, aku suka sangat 2009...banyak yang aku rancangkan tuk thn 2009 ni...hasrat di hati, moge yang dihajati semuanya tercapai...aku nak cuba senaraikan apa yang aku hajati...
  1. aku nak tambahkan amal ~ "amal ma'ruf nahi mungkar"
  2. nak simpan duit banyak2 nak bawak mak abah aku pi haji...tkpun hantar dorang pi dulu...
  3. aku nak kahwin ~ memang dah lama aku niat nak kawin thn 2009, kalo boleh bulan 9 n haribulan 9, akad nikah jam 9 malam...haha...aku tak tiru artis ok...tu mmg dah lama aku hajati...artis yang tiru aku...hahahaha....
  4. aku harapkan semua yang berkaitan dgn pembelajaran aku berakhir di tahun 2009 iaitu siap terima segulung ijazah...bangga siutttt...hahaha...
  5. aku nak dapatkan keja yang betul2 sesuai dengan apa yang aku belajar selama ni...keja bagus, gaji lumayan...bleh bantu mak abah kat kampung...
  6. aku nak buat bisness...bisness yang menguntungkan...aku taknak jadi kaya, tapi aku nak hidup selesa...hehe...
  7. aku nak siyess dalam menjalani kehidupan ~ bukan la bermakna selama ni aku main2 sampai tkder tujuan arah hidup...ada byk perancangan...tp byk yg lom terlaksana...maybe silap aku juga sbb tak serius sgt...pikir nak enjoy jer..hehe...

dah senaraikan mcm banyak pulak yang aku nak buat...masih berselirat dlm kepala otak aku nih...tkmolah senaraikan semua...nanti korang kata aku tamak plak...biar aku dengan ALLAH jer yang tau...hehe...

so, cehh speaking london la la pulak...kehkehkeh...sempena entri terakhir di 2008 ni, maka dengan ini secara rasminya aku mengucapkan

SELAMAT TINGGAL 2008 DAN SELAMAT DATANG 2009...

kepada yang sudi menjengah blog aku yang memang tak seberapa nih...aku ucapkan SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2009 kat korang sumer k...aku terasa mcm nak bagi hadiah jer kat korang semua...tp dgn syarat la...mana de benda free kan kat dunia nih...apa2 pun mesti ada terma dan syarat2 yang perlu dipatuhi...syarat2 aku tak susah mana pun..ada 2 jer

pertama ~ korang kena tuntut hadiah tu face to face ngn aku 9 minit selepas entri nih diterbitkan

kedua ~ korang kena bg cogan kata tak lebih dr 9 perkataan yang menunjukkan kenapa aku perlu bg korang hadiah tu...
ketiga ~ hanya 9 orang yang bertuah sahaja yang dpt miliki hadiah tersebut...
ha apa lagi yang korang tunggu...cepat..cepat...sebelum terlambat...hehe....


post signature






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1430

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1430...

moge kiranya masih belum terlewat ucapan aku pada semua yer...maklumlah, hari ni baru balik dr bercuti...kat kampung takde tenet menet ni...hehe...lagipun, sekadar terlewat mengucapkan bagi aku tidak membawa apa2 makna, melainkan kita terlewat melakukan sesuatu yang sepatutnya telah kita lakukan sebelum ni...

masa kian berlalu, begitu pantas sehinggakan tidak terasa akan perubahannya...mampukah kita nk berubah sepantas perubahan masa...namun kita terpaksa juga berubah supaya tidak nanti ketinggalan...

bercerita tentang tahun lepas, ada la sedikit perubahan2 yang aku inginkan telahpun berlaku...walaupun tiak sepenuhnya, tp sekurang-kurangnya jalan menuju ke arah tu terbuka luas...InsyaAllah akan kuusahakan moge segalanya tercapai seperti yang diingini...namun ada jugak yang tidak kesampaian...tak mengapa, mungkin itu adalah yang terbaik bagi aku...cuma kita jer yang belum ketahui apa hikmah disebaliknya kan...

dan moge tahun yang baru ni, diharapkan segala apa yang dicita-citakan terlaksana dengan jayanya...dan moge hidup menjadi lebih baik dan bermakna...begitu juga aku harapkan pada kalian semua...sama2 kita merubah diri kita ke arah kebaikan dan keselesaan hidup...moge kita juga mendapat rahmat dari-Nya...

jangan disesali apa yang telah kita hilang...mungkin hari esok apa yang telah hilang akan kembali walaupun bukan dengan cara yang kita inginkan...namun mungkin akan membawa lebih erti pada kita...pandang jauh kehadapan, masih jauh perjalanan yang harus diteruskan...namun sekali sekala, tolehlah kebelakang kerana di sana banyak pengajaran dan pengalaman yang akan kita perolehi sebagai panduan dan pedoman di hari esok yang mendatang...

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu,
dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu;
Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”
~ Surah Al-baqarah, ayat 216~

post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

balik kampung daaa....

tatkala entri ni diterbitkan, aku mungkin sedang tengah enak bersarapan bersama-sama dengan family aku kat kampung...makan nasi kerabu bungkus plus teh o panas (sbb mak aku suka teh o panas, so pagi2 dia akan buat teh o pans, tp kalo ada permintaan nescaffe, dia buat la sbb abah n aku hantu nescaffe)...kalo kat kelantan, sudah menjadi perkara biasa kalo brekfas makan berat pagi2, biasanya nasi lemak, nasi kerabu, nasi berlauk dan ada gakla kadang2 bihun or mee goreng or kuih muih...ada certain2 tempat tu bekfas ngn laksa n laksam pun ada...pendek kata pagi2 tu banyakla kedai or gerai2 yang menjual semua kat atas tu...sediakan duit jer, harus boleh dapat apa yang korang nak makan...tp bagi aku, pilihan pertama semestinya nasi kerabu berlaukkan ayam bakar...kecik2 dulu harga dia "samah" je..hehe...50 sen la...pas tu naik RM1.00...tp sekarang dah mencecah RM1.50 sebungkus...dah mahal dah dek kerana kenaikan harga barang...

aku bercuti bukan sebab nak sambut krismas, jangan salah faham pulak...hehe...dah kebetulan cuti krismas n cuti awal Muharram, so aku amikla cuti kat tengah2 tu...dapatla 5 hari cuti, lehla dok lama sikit kat kampung ni...tenang-tenangkan fikiran, segarkan semula minda yang dah terisi dengan pelbagai input sama ada berguna atau tidak...hehe...kalo ikutkan hati ni nak jer sambung terus sampai new year...hahahahaha..mau ngamuk sakan bos-bos aku nanti...

cuti lama pun bukannya ada program apa2...kebanyakan waktu dihabiskan kat rumah jer...takgi mana2 pun...tolong mak abah aku...masak2 ke..kemas umah ke...'bertekak' ngn anak2 buah aku ke...tido ke...tu jerla yang aku buat...kalo gi picnic pun best gak kan korang...dah lama tkgi picnic satu family...hmm...boleh diusulkan ni...

oklah, nak bercuti pun sempat lagi meroyan kat blog nih...hehe...konon sebagai pelepas rindu pada yang selalu menjengah blog aku la ni sementara ketiadaan aku ni (perahsantan jer lebih)...kalo ada yang rindu-rinduan kat aku tuh, sila simpan sehingga kita ketemu lagi ya..aku pun rindu banget kat blog n korang2 semua (tak abih2 ayat perasan...macamla ada yang rindu)...anyway, doakan perjalanan aku dipermudahkan n selamat tiba ke destinasi dengan selamat...jumpa lg nanti...

post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

MYVIANS: makan ikan bakar n bermain bowling

alkisahnya mlm ahad lepas, aku bersama dengan geng2 myvians dr melaka dan sentral meluangkan masa terbuang kami di Medan Selera Ikan Bakar Alai dan bermain bowling di Mahkota Parade...kami berkumpul seawal jam 6.30 petang dan bersolat maghrib di Masjid Al-Azim (poyer, poyer jugak, solat jgn lupa..amik berkat...hehe)...sampai kat medan selera lebih kurang kul 8.30 malam...tempat tu dah penuh dah..seb baik ada parking..masa ni la terjadinya beberapa perkara lucu...bila dh parking keta, pakcik tokey kedai tu tk bg kami makan kat lain, kena makan kat kedai dia jugak sbb dh parking keta kt situ..maka kami pun beralah la sbb keta pun dah baper buah...konpemla tkder parking dah kat tempat yg kami nkgi makan tu..sebelah menyebelah jer pun...dah masuk dalam kedai tu plak, tkder tempat nk duduk plak sbb ramai sgt org...yang kami ni plak seramai 17 org...takkan nk duduk asing2 yer tak..tak best ar kan...setelah tercangak-cangak menanti tempat kosong, akhirnya dapat jugak tempat...tu pun kena campur tangan pilih meja...nak harapkan dorang, tak terlayan...ramai sgt pengunjung...

waktu ni tengah lepak2 tunggu order...


actually dorang ni tgh lapar giler, namun kontrol macho sempat tu berpis-pis...


masing2 tgh menjamu selera...nikmat tak terkata...


hasilnya..tinggal la sampah sarap jer...

kat parking lot sebelum gerak ke Mahkota Parade...


selepas makan2, kami bergerak ke Mahkota Parade untuk meneruskan agenda seperti yang telah dirancang sebelum ini iaitu bermain bowling...siap amik 2 game tuh...tp sedikit hampa sbb permainan tak memberangsangkan...asyik tersasar ke longkang jer...tak puas hati nih...nk kena gi men lagi...yang bestnyer dorang ni havoc giler...gelak sakan tak hengat dunia...sampaikan aku hampir hilang suara tergelak sama..last2 kepenatan yang amat...tu la kot men asyik masuk longkang...hahaha...alasan!!!!

dah sampai kat mahkota parade, sebelum men bowling..posing dulu..mamat2 ni sumer kontrol hensem la kunun....
wahhhh..aksiku bermain bowling...ada can tak nk kalahkan shalin zulkifli?kahkahkahkah

posing depan Ampang Super Bowl, Mahkota Parade setelah selesai bermain...

macam2 gaya la dorang ni...heran aku tengok...kalo boleh nk tido terus agaknya...
dah sudah men bowling, geng2 dr sentral ni tak puas lagi nak bermesra-mesraan dengan kami..haipppp, bukan mesra yg melampaui batas ok..kami still menjaga batas2 pergaulan kami..lgpun just tuk suka2..bukan ada apa2 pun...so kami berputusan untuk singgah minum2 di Hang Tuah Mall....minum2 dan borak sampaikan dah ada yang tersasul-sasul akibat mengantuk...even yg si lelaki sumer nyer order kopi jantan..kunun nk hilangkan ngantuk la tuh..poyo la korang...ngan aku2 sekali ane tu kasi kopi jantan walhal aku order teh tarik...minatk air suam, ane kasi ais kosong...sapa yg ngantuk nih, ane ke korang??? hahahahaha....

singgah minum2 kat Hang Tuah Mall...pakat order kopi jantan nak hilangkan ngantuk...hahaha...

minum...minum korang...penatkan men bowling td...

gambar ni wajib aku letak sbb nak kasi osmet aku jeles...no gosipping ok..aku ngn si nuk ni tkder apa2 pun...just friends...ahaksss...
wahhhhh...sungguh seronok wooo lepak2 mcm ni...lain kali kita lepak lagi ok...



post signature




















































  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

penjual dan pembeli..apa kata anda...

tadi aku gi pekan jasin..elok2 jer parking keta...datangla sorang penjual ni, lelaki yg berusia 30-an, aku agak...dia jual buku, ada mcm2 buku la tp aku tgk sipi2 jer...tkdan aku bukak cermin tingkap pun...dia dah pot pet pot pet dok ckp pasal buku dia tu ler...lepas satu, satu dia tunjuk...aku tak dgr langsung apa yg dia ckp sbb masa tu aku lom off radio lg..aku biasala kalo on radio, volume tak reti nak bawah 20 tu....aku cuma geleng kepala beberapa kali menandakan aku taknak beli buku tu..last2 dia pegi.....dari satu kereta ke satu kereta dia pegi...mana org yg ada kat situ, dia pegi..dia explain...kira gigih gakla semangat dia..aku bukan boleh pandang lama2...mula la jatuh kesian...tp nk beli buku tu nak wat pe...buku tuk kanak2 rasanya...

mula la terbit di pemikiran aku...bagaimana kalo aku berada di tempat beliau..adakah aku segigih itu untuk menjual dan memasarkan produk tersebut...bayangkan dari satu kereta ke kereta...dari sorang ke sorang pelanggan...kaki tak henti berjalan, mulut tak henti bercakap...tak kirala sama ada cuaca terik memancar ataupun hujan turun mencurah-curah..demi sesuap nasi, harus diteruskan...aku cuba bayangkan perasaan dia tatkala aku menolak tanpa mendengar apa yang dia nak cakapkan...aku tengok muka dia tadi...memang aku kesian sgt...tp hati pun berat jer nak membeli...sebagai pembeli or pelanggan pulak, kita memang ada hak sama ada nak atau taknak...so pilihan aku tadi adalah taknak...bg aku, baik buat keputusan cepat2...jangan sampai dia dah penat explain, berdiri lama2..lepas tu cakap taknak...lagi la kesian kan...

kalo nak ikutkan memang dah banyak kali kena situasi macam ni...memang tak boleh tahan kalo pegi mana2 kedai or gerai or jenis yang direct selling macam ni...di mana akan ada orang yg promote barang2 jualan tu...kita serba salah jadinya...tak dengar, rasa mcm sombong sangat...bila dengar dah jd kesian kalo tak beli...nak beli pulak, barang tersebut tak tersenarai dlm list yang nak dibeli...betul2 rasa serba tak kena...

dan aku penah jugak ada pengalaman jd jurujual..promote barang kat orang ramai...mcm2 cara buat nak tarik perhatian orang...explain itu ini bila orang tanya...last2 langsung tak beli...kadang ada jugak yang menjawab dengan kata2 sinis...dan ada jugak yg terus taknak dengar...macam yg aku buat td la...hehe...memang aku rasa down sgt2 bila orang buat mcm tu...kdg jd serik nak promote lg...tp terpaksa jugak buat sbb mmg dah jd tanggungjawab aku kan..tapi kalo ada orang beli, terus jer bersemangat semula...hehehe...

sebab tula kot..aku KESIAN & SIMPATI bila tengok jurujual2 ni sbb aku penah rasa sama mcm yang dorang rasa...tp nak buat cam mana...aku bukan ada duit melebih-lebih tuk dibelanjakan bagi membeli semua barangan yg dijual ditepi2 jalan...lainla kalo aku ni KAYA RAYA sampai dah taktau nak buat apa ngn duit yang ada...pendek kata melambak-lambak la sampaikan aku sendiri tak ingat jumlah duit yang aku ada...MUNGKIN aku akan beli jer kalo ada orang promote kat aku...tp tu kemungkinan je la...sbb selalunya aku tgk orang kalo dah banyak duit sangat, dia akan jd lg KEDEKUT...hahaha...Nauzubillah min zalik....

post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Special menu of the day..Laksa Johor

hari ni sekali lagi aku terlebih rajin...actually dr semalam lagi semangat berkobar2 nak buat Laksa Johor...sementelah masih ada saki baki spaggeti yang ada dlm stok simpanan...kiranya ini kali pertama cubaan aku tuk memasak Laksa Johor yang sebelum ni makan pun tak penah...Laksa Singapore penah la makan kat Laksa Shack tuh, tp taktau ler sama ke idak...ni kira special menu la...kalo masak Laksa Kelantan tu, aku tau ler...dah lama dah nak cuba masak tp asyik tertangguh jer..so kali ni aku dah berjaya mengrealisasikan impian aku...entri ni sejurus selepas aku melantak Laksa Johor masakan aku tersebut...jangan keliur plak...perahsantan la tu kunun...hehe..

dek kerana aku tak penah tau cam mana caranya orang masak laksa ni, begitu juga bahan-bahannya, lalu aku menggugelkan resipi yang ada...ada banyak versi rupanya..ada Laksa Johor Ori..Laksa Johor Jati..Laksa Johor Jelita...naik pening gak mana satu yang aku nak cuba nih..last2 aku decide amik resipi yang paling simple iaitu Laksa Johor Jelita...manala tau lepas makan boleh jadi jelita plak...kehkehkeh...dan yang aku perasan, bahan2 dan cara masakan hampir sama even namanya berbeza...cuma ada lebih ada kurang la...kat bawah tu aku attach resipi yang aku guna, dari laman sesawang http://www.resipi.net/...


Bahan-bahannya
500 g spageti, direbus hingga lembut ~ saki baki yang ada jer
1 biji timun, dihiris bulat
Daun kesum, dihiris halus ~ aku abaikan sbb tkder kat pasar
Tauge, dicelur ~ abaikan jugak
Sedikit cili merah dan belacan, dibuat sambal
Limau kasturi ~ limau nipis sbb dah ada lam peti ais

Bahan-bahan kuah
Minyak untuk menumis
5 biji bawang merah, dihiris ~kisarkan
2 ulas bawang putih, dihiris ~ kisarkan
2.5 cm halia, dihiris ~ terlupa nak masukkan..ish..ish...
1 bungkus rempah kari ikan ~ tersalah beli daa, aku gi beli rempah daging/ayam..taram sajerlah
1 mangkuk pati santan daripada sebiji kelapa ~ guna santan UHT tu jer...hehe...
3 batang serai, dititik
2.5 cm lengkuas, dititik
1 hiris ikan parang, dipelah dua, dipanggang 3/4 masak dan dikisar ~ setengah kata guna ikan tenggiri..tp td aku guna ikan kembung je...hehe...
1 1/2 mangkuk santan cair
5 keping asam gelugur
200 g udang, direbus ~ tak terbeli
50 sen udang kering ~ tk jumpa di kedai berdekatan
1/2 biji kelapa parut, dibuat kerisik ~ beli yang ready made..senang
Garam & gula (yang ni aku tambah sebagai pelengkap rasa sbb aku tak guna pak aji) secukupnya


Cara membuat kuahnya
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan kacau rata.
3. Masukkan pati santan, serai dan lengkuas. Biar kuah mendidih.
4. Masukkan isi ikan yang dikisar, kacau hingga sebati dan biar ia mendidih baru dimasukkan santan cair dan asam gelugur. Biar ia mendidih lagi baru dimasukkan udang, udang kering, kerisik dan garam. Masak hingga kuah pekat di atas api perlahan baru diangkat.
5. Hidangkan spageti bersama kuah dan bahan-bahan lain.

secara keseluruhan, aku tak ikut sangat pun cara2 kat atas tu, men campak ikut suka hati aku...kelentang kelentung...kelentang kelentung (uiks tipu jek tau, aku masak dengan ayunya..mana de bunyi2 segala...haha)...siappp...apa lagi yang ditunggu, menjamu selera la kan...hmm..not bad, bagi aku la....kiranya berjaya walaupun pada cubaan pertama...abis semangkuk aku makan...kalo jamu orang, tak sure la orang leh terima ke tidak...hehe...dahla masak ikut suka hati...tapi kalo korang nak rasa, apa salahnya...ada lebih lagi kat dapur tuh..hehe..mehla...jemput..jemput....

post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

kisah jerawat...

Di suatu petang yang hening, angin bertiup sepoi2 bahasa, senario yang sesuai untuk beriadah sambil berjogging menyihatkan badan sambil membuang segala lemak2 yang tidak diperlukan. tp bukan itu yang aku lakukan, aku menghalakan kereta ala-ala romantik sesuai dengan suasana petang itu ke kedai tayar berdekatan memandangkan aku telah mendapat nasihat percuma dari Penasihat Servis Perodua, Cik Adik Manis (bukan nama sebenar) supaya melakukan "balancing n rotation" utk tayar myvi kesayanganku yang kelihatan telah botak sebelah.

Sesampainyer aku di sana, kecewa kerana terpaksa menunggu giliran disebabkan ada sebuah wira yang mendahului myviku sedang tengah elok parking untuk membuat "alignment". Dengan emosi yang penuh kesabaran dan tenang-tenang sahaja, aku menunggu di dalam kereta sambil melayan celoteh DJ bertugas dan lagu2 yang berkumandang di corong radio pilihan "lebih hangat dari biasa" sesambil mencuri perhatian ke arah gelagat 3 orang gadis (aku agak masih gadis lagi, masih belia remaja kelihatan dr raut wajah) dan seorang jejaka teruna (mungkin). Dari pemerhatian aku secara kasar, rupanya salah seorang dari mereka adalah pemilik kepada wira tersebut. Memandangkan mereka betul-betul berada di koordinat tegak 90 darjah dari mata aku, maka aku memerhatikan sahaja gelagat mereka.

uhhh, letih plak buat ayat skema nih, nak kena taip n susun ayat satu...maaf, aku bukan sengaja nak menyalahgunakan bahasa melayu, nanti aku betulkan bila aku rajin yer...

nak dijadikan cerita, dlm aku dok tgk2 gelagat dorang ni, dapatla aku membuat hipotesis bahawasanya salah seorang dari gadis bertiga tu adalah awek kepada jejaka tersebut (gadis yang berpakaian baju hitam)...dan hipotesis aku hampir tepat bila mana aku tengok jejaka tersebut dengan selamba rock hip hopnya memicit jerawat si gadis baju hitam...sebab takkan la si jejaka tu sanggup nk picit jerawat si gadis tu kalo si gadis tkder kena mengena ngan dia kan (kalo aku, takder mananya nk suh pkwe aku tlg picitkan jerawat...tkpun kalo aku suh dia picit, konpem dia akan jawab "apa kejadahnya nk suh tlg picit jerawat nih? apa dah tk boleh nk picit sendiri, ngengada tull"..ha kan dh kena sebijik..)

aku tengok jer sesi picit memicit jerawat tersebut..punyala sungguh2 berusaha si jejaka tu..aku salute gak la...hahaha...aku dah hampir nak tergelak masa tu...yerla kan kot yer pun nk picit jerawat awek, toksahla kat khalayak umum, malu weh kalo aku...inilah budak zaman sekarang, dah tkder perasaan malu langsung, bebas jer nak buat apa pun...dannnnnn yang paling aku memang tkleh nak tahan gelak bila mana datang seorang pakcik yang mungkin telah dikenali oleh si jejaka tadi...terus jer hulur tangan salam...salam bersambut tanpa pakcik itu ketahui yang tangan si jejaka tu baru jer lepas picit jerawat awek dia...yang pastinya BELUM BERBASUH...kahkahkahkahkahkah....kesian pakcik tu, mau berjangkit jerawat lepas ni...jerawat batu plak tuh...ishishish...


iktibar sepintas: sebelum tangan bersambut salam, tilik2 la dulu tangan si penghulur salam sebab kita takkan tau apa yang telah dibuat dengan tangan tersebut sebelum itu, kemungkinan baru lepas melombong bijih, mengorek lubang atau sewaktu dengannya. takpun, jangan lupa basuh tangan selepas bersalam kalo korang ragu2 dengan kesahihan kebersihan tangan tersebut...ataupun guna DETTOL REFRESHING HAND FOAM - ANTIBACTERIAL..boleh guna kat mana2 dan bila2 masa sahaja...tak sanggup ai...pellissss...



post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

bubur nasi ala2 nor...

malam td, ntah mimpi apa tetiba jer aku tingin sangat2 nak makan bubur nasi buatan sendiri...sebabnya aku tak suka sangat bubur nasi, tambah2 kalo orang masak..makan tu makan la, tapi tak leh masuk banyak la...taktau nape, memang tekak susah nak terima...dan sebenarnya aku bukannya suka sangat pun bubur nasi ni...sementelah la pulak masak2 bubur nasi ni...seingat-ingat aku mlm td kiranya kali kedua la aku masak bubur nasi tu...kali pertama dulu ada gak aku masak, tp bubur nasi paling simple agaknya sbb masa tu aku demam...memang tkder selera giler nak makan la..nak bgn pun tak boleh...sorang2 plak masa tu, sedara mara jauh...tp sbb nak kena makan ubat n nak kena isi perut, aku gagahkan la diri masak bubur nasi...tak susah pun, basuh beras, masuk air...letak atas dapur..tunggu sambil2 baring sampaila jd bubur...pastu tambah gula sikit..siapppp...tu bubur tuk orang sakit tau...

tp kali ni yang aku masak bubur nasi orang sihat...tetiba ngidam lak nk makan bubur nasi...pelik bin ajaib gak kan...jenguk2 gak kt dapur apa yang ada..ada sosej, kiub ayam Knorr, ikan bilis...hmm, agak2 dah cukup la tu...aku pun start la masak...men campak ikut suka hati jer semua...ringkas dan tangkas nak masaknya...tak sampai 30 minit pun...siap untuk dimakan...hmm..seb baik menyelerakan...boleh pulak aku makan...sah2 memang kena makan bubur nasi air tangan sendiri jer ni...time sihat okla kan buat sendiri...time sakit nak jugak manja2 suh org buatkan...hehe...ahakssss...gataaiiiiii

kat bawah ni aku tempekla resipi kot2 ada yang nak buat bubur nasi paling ringkas nih ..tp kalo resipi aku tak men la sukat2 ukur2 ni...aku men agak jer masuk...ikut gerak hati...hehe... perasan ada orang nak amik resipi la nehhh...

ya puan2 sekalian, sila sediakan pen dan kertas yer...


bahan-bahannya adalah:



  1. beras secukup yang korang nak la, aku masak sikit jer sbb aku sorang jer nak makan

  2. kiub ayam Knorr

  3. bawang merah, halia, lada hitam secukupnya n dikisar (aku nyer dh siap kisar letak lam peti ais...tu sebab cepat...hehe..)

  4. bawang merah tuk buat bawang goreng...nk guna yg segera pun boleh..tp goreng sendiri lg sedap woo...

  5. ikan bilis

  6. sosej


Cara-cara nya:



  1. basuh beras bersih2, tambah air secukup tuk jadikan bubur

  2. agak2 dah jadi bubur tu, masukkan semua yg dikisar, kiub ayam, sosej, garam n gula secukup rasa

  3. kacau sampai masak la...dah masak angkat la...kang hangus pulak...

  4. pastu goreng bawang n ikan bilis

  5. tabur atas bubur nasi tadi..

  6. siappppp....bolehla makan...baca Bismillah dulu tau...hehe...


tu jerla resipi aku...simple jer kan...tak susah langsung...tp kalo korang nak yg lagi bagus, banyak lagi caranya...siap de yang bubur nasi western lagi ha...rajin ke idok jerla nak masak nyer kan...hehehe...



psssttt: tader gambor bubur nasi masakan aku tu..almaklumla, lom berkemampuan nak beli kamera digital mcm korang, hp lak yg mmg tkder langsung kamera even hp ada 3 pun...tkder ke sapa2 yang simpati kat aku ni kot2 nak derma sebiji kamera or hp yg de kamera tu ker...ngehngehngeh...



post signature















  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

opis dan aku...

sudah 2 hari setengah aku bergelap dan berpanas kat opis ni..siap plak tambah bau-bauan toilet sebagai pelengkap pakej...tensen!!! tp idokla aku tensen mana pun sebab aku cuba manipulasi emosi tensen kepada boleh dok relaks2 tanpa ada yang boleh melihat apa yang aku buat kat dalam bilik nih..."ko nak joget ker, nak golek ke, nak tido ke...hah suka hati...buat jer...anggap jer, ni opis ko yang punya"..haha...tp tkder pun aku buat semua tu...even nak lelapkan mata barang seminit dua pun aku tak boleh...susah betul mata aku nak lelap walhal ngantuk mcm tak cukup tanah aku menguap....eh apsal lak tak cukup tanah, tak cukup oksigen la nor...yapedaa...

keadaan ni dialami bila mana tetiba jer di suatu petang yang hening, tup..komputer n ekon serta segala jenis sambungan elektrik kat bilik ni terputus tanpa diketahui apa punca sebenar...dah puas aku membelek kotak ELCB kalo2 ada yang trip...satu bangunan aku jajah, ala-ala macam electrician walhal taktau satu benda pun, tu pun berani tgk dr jauh je, nak sentuh itu ini, mana aku berani..kang tak pasal keras kejung kat situ kena electric shock...dahla lom kawin lagi ni, banyak lg impian lom tercapai...tak ke naya jer kan...nauzubillah...

hasil tinjauan aku mendapati tah apa puncanya, aku pun taktau...dah call electrician kat shah alam nun, dikobarkan esok baru nak datang...jawabnya kena tunggu lagi la aku...seb baik la aku ni kira panjang akal la jugakkan...mengMcGyverkan diri menyambung extension dr bilik sebelah...tu ler, aku mushkil gak..apsal bilik sebelah ada, bilik aku jer yang tkder...ni sapa yang jadah nak mensabotaj aku nih...kalo dpt, siap la korang...haha...

dah sambung2 tu, dapatla aku onkan komputer aku n mengonlinekan diri di opis ni..kalo tak boleh jugak, mau mati kebosanan la aku kat sini...berselirat wayar letrik yang bersambung-sambung aku buat, lantakla...malas aku nk kemaskinikan sbb sekejap jer ni sementelah nak tunggu electrician tu dtg betulkan...siap men lompat2 tali kalo nak kuar bilik...ngn bos2 aku pun aku men lawan lompat wayar letrik...rasain lo...tak urgent konon..ha padan muka...mentang2 la dia tau aku takder buat apa kat sini...jgn ar jeles, kan dah nyusahkan diri sendiri...seb baik aku ni bergeliga kepala otak...hahahaha

pastu utk mengelakkan rasa panas dunia ni...aku pasang blower yang besar dabak tuh...tp tkleh tala kat aku pun, kalo tidak ngn aku2 sekali leh terbang, laju tu even pasang yang paling minimum...aku tala kat lain, asal kena sipi2 udohla....hilang gakla bau-bauan toilet yang memang aku tak tahan sgt2 tuh....alkisahnya pulok bilik berjiran sebelah menyebelah jer ngn toilet..nak pindahkan bilik ni dah tak boleh dah...haru kan...actually toilet tu bersih jer, tkder pun harta karun dlm tu...cumanya tktau nape leh bau busuk...bau dr tangki kot...kalo pasang ekon, tkderla bau dia....padahal ari2 aku dok sedut...cheeettttt...uweekkkkk....

harapan aku agar tak lama la aku berkeadaan zaman batu cenggini...sakit mata dehhh ngadap komputer lam gelap...uwaaaaa...kalo aku rabun, sapa yang nak tanggung? bos aku? takder maknanya...kedekut tuh...hp opis yang aku pakai tu...ala yg nokia model 1600 tu la...skang tgh ting tong bateri dia, asyik kong jer...kalo aku la jd bos kan, aku pi beli hp lain sebagai ganti kan...tkyah la yg canggih manggih tu, just yg murah2 pun ok le kan...ni tak, dia nakpi beli bateri ganti...adoiiiyyaaaaiii..

malang betul la nasib aku kat sini...bos lama dulu tak kedekut tp garang ya ampunnn...yang sekarang ni pulak...baik ya amat tp kedekut..semua nak berkira....mcm2 benda dia berkira ngn aku...tak bg buat urusan luar sbb takut aku claim mileage...ok lg yg tu...yg paling aku terkesima td, ada ke patut dia suh aku cuci satu kilang ni...punya la luas, sorang2 aku nk cuci..cuba korang bayangkan...nk cuci lantai tu aku tak heran lagi...ini yang nak cuci termasuk semua peralatan2 n mesin2 yang ada dalam ni...mesin tu pulak, masuk org 10 orang pun muat tau (yg slim2 ajer ok)...tinggi toksah ckp la...aku ni bkn cukup meter sgtkan...agak2 la kan...pompuan lak tu, takkan nk suh aku panjat memanjat plak...buat nyer aku jatuh, sapa nak tanggung?? insurans tak amik lg nih...

kadang sedih plak aku pikir nasib aku kat sini...dr dulu sampai sekarang, orang suh aku buat keja yang langsung tak kena ngn bidang aku, bukan aku nak memilih...tp tahla..mcm2 aku buat dulu...sampaikan cuci toilet pun aku buat...ngangkat barang berat2 toksah cerita la...tula kot agaknya aku selalu sakit pinggang kebelakangan ni...tp nak cr keja lain, takder yang dapat...tkmola citer...sebak terasa di jiwa pulak rasanya mengenang nasib yang dolu-dolu...


pssttt: apa kehei panjang bebenor pulak entry nih...sikit jer nk citer td, tetiba jd panjang plak..hahaha...layannnn jerla...tajuk kat atas tu aku men hentam jer..sbb citer campur aduk...dah macam rojak mamak pulak...hehe...







post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

AKU MEMANG PANTANG...

pantang nampak...semalam terbaca kat blog hapacrita pasal dia mengidam nak makan cheezy wedges...siap tunjuk gambar lagi tu...apa lagi, aku pun termengidam sama la plak...lgpun memang dah lama benar tak makan kfc nih...sejak bos aku start mendiet nak kempiskan perutnya yang boyot...so lunch dia makan maggie jer (dan perut dia dah makin slim)...tkder mana la dia nak banjer aku makan kfc lagi...dulu sekejap2 kfc, sekejap2 kfc..sampai aku naik muak...

actually aku cuba tahankan perasaan aku dari ke kfc semalam, tp asyik terbayang-bayang jer kelazatan cheezy wedges tu...arggghhhhhh, tak boleh jadi ni...harus ke sana jugak, buatnyer sampai termimpi-mimpi, cam mana...tido tak lena la jawabnya kan...hahahaha...sampai kt simpang depan kilang aku, simpang nak ke jalan besar..aku stop kejap...kalo ke kanan, balik rumah...kalo ke kiri, ke kfc...lama gak bertafakur kat situ...last2 tanpa memberi signal aku terus membelok ke kiri..nekad tuk mendapatkan cheezy wedges tersebut...hahaha...

so inilah hasilnya...
gambar sekadar hiasan...yang beli tkder rupa cenggini pun...

dan seperti biasa, aku memang tak reti nak order satu jer..konpem kena order gak yg snack plate satu...mcm dah diset dlm mind..time nk order jer, impuls saraf menghantar isyarat ke jari supaya tunjuk ke arah snack plate ni...di luar sedar...hahahaha...

gambar hiasan gak ni, sbb aku order hot & spicy taknak drumsticks, take away...sah2 la gambar kat atas tu bukan aku punya...


banyak betul makan...habis diet aku...tp apa de hal, dah nak makan...dr aku kempunan kan...dan mlm td aku bleh tido lena...tp still ada mimpi, mimpi gi travel...mushkil tul, sejak akhir2 ni, asyik mimpi travel jer, jauh2 plak tu...apa maknanya ek?




post signature








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Pemberian dari Along_eira

pemberian Along_eira..thanks alot...
so sebagai tanda penghargaan, ni dia akak bagi kat eira...moge eira suka ek...

alahai...dia tak suka kucing lak...terpaksa bagi benda lain la...ni ha amik coklat la...




post signature









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Manipulasi emosi untuk mengawal minda….

Korang penah dengar ke baca ke jeling ke tajuk kat atas tu? ”manipulasi emosi untuk mengawal minda”..sebelum ni aku pun tak penah dengar, baca atau jeling pun..tp setelah aku termenonton filem korean yang bertajuk ”seducing Mr. Perfect”...ada satu dialog yang dituturkan oleh Mr. Perfect (hensem wooo dia ni)..”manipulate your emotion to control your mind”...lebih kurangla, lupa lak ayat betul dia, aku tak hafal dialog k...aku tulis lam bahasa omputih sbb subtitle dia omputih, bahasa korea aku tak reti, even dah berpuluh2 filem n drama korea aku tgk, tetap tak faham2..harap ada subtitle jerla..hehe...

Back to the topic, actually quote tu menarik perhatian aku..bila pikir2 balik, tersangatlah bersetuju dgn quote tersebut...”manipulasi emosi tuk mengawal minda”…seperti yang diketahui umum, kita ni penuh dengan emosi kan..sama ada ditunjuk secara lahiriah atau dipendam batiniah sahaja…mustahil langsungla kalo wujud orang yang takder emosi…kalo pun ada, for sure ada something goes wrong somemhere, maybe tersalah wiring kat otak dia agaknya…

Adik2, kakak2 n abang2 sekalian, definisi emosi berdasarkan Kamus Bahasa Melayu (1994), emosi bermaksud perasaan pada jiwa yang kuat (seperti sedih, marah dan lain-lain), manakala Oxford Advanced Learners’ Dictionary (1995), menyatakan emosi sebagai perasaan yang kuat dan pelbagai jenis (kasih sayang, keriangan, benci, takut, cemburu, keseronokan atau gangguan pada perasaan)...cesss, mcm pakar motivasi la plak...anyway, sumer orang faham rasanya apa itu emosi...

Cumanya yang aku nak hailat kat sini, bagaimana caranya kita nak manipulasi emosi kita supaya tidak terlalu terikut-ikut dengan emosi kita tu...faham2 jerla kan kalo dah ikut sgt perasaan marah ke, sedih ke...mcm2 hal yang kita akan lakukan di luar batas kesedaran kita sendiri...dan secara tak langsung akan menyumbang kepada kesengsaraan diri sendiri, murung la, tak ramai kawan la, pendek kata hidup takkan bahagia la...asyik bermasalah jer kan...

Kita perlu pandai mempergunakan atau mengambil kesempatan di atas emosi kita supaya kita boleh lakukan sesuatu yang menguntungkan diri sendiri...cara2 yang betul cam mana nak manipulasi emosi tu, tdk la plak aku ketahui sgt2 sbb aku belum cukup ilmu pengurusan saikologi lagi...tapi kalo pikir secara logik akal la kan...contohnya kalo kita rasa marah sgt2 ngn seseorang, cuba alihkan perasaan marah tu dengan pikirkan benda lain yang leh menghiburkan hati...takpun kalo rasa sedih, cuba pikirkan jalan lain dgn melakukan benda2 yang kita suka, keluar jenjalan ke...bila kita buat smthing yang kita suka, opkos la kita leh lupa sementara masalah yang melanda sehingga kita cool semula...bila dah cool tu, barula kita pikirkan semula apa yang telah terjadi, baik buruk n apa tindakan yang harus kita ambil...yang paling penting kita harus selalu optimis dan berfikiran positif...betul tak kengkawan?

Bila kita dah tau cam mana caranya nak manipulasi emosi tu, so bolehlah kita berfikir dengan waras...bertindak dengan berkesan tanpa menyusahkan diri sendiri dan orang lain di sekeliling kita...tp itu semua terpulang pada diri sendiri...bukan senangkan nak kawal emosi kita tu..kadang2 aku sendiri pun terlalu mengikut emosi...tapi sekarang harus aku belajar bagaimana caranya nak manipulasi emosi aku supaya boleh bertindak secara waras...boleh berfikir dengan betul..dan yang paling penting boleh hidup happy jer...

Pssstttt: Sori ler kalo apa yang aku taip kat atas tu ada yang tak betul...tgh mamai lagi ni...ngantuk sehhh...skang ni aku cuba nak manipulasi rasa kemengantukan aku di pagi hari dengan berblog...tp still tak berjaya, tetap gak rasa mengantuk...huarrggghhhhhhh...

post signature

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

milo allergic???

asal minum milo jer...ngantuk ler, sakit kepala ler...
pelik betul...kalo minum nescaffe yang memang dah terbukti ke'caffein'annya tu, takder plak aku sakit kepala ker hapa...
apsal ek...betul2 allergic milo ke ni?
apa kebenda yang ada dalam milo yang tak boleh diterima oleh sistem badan aku nih...
mushkil...

post signature

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

award katak lagi...

dapat award katak yang cute mute lagi...hehe...bagus betul la dorang ni..kali ni dapat dari secreto plak...thanks a lot yer dik...tak sangka pemburu katak sebelum ni yer...hehe...

kalo la leh dapat real, kan best..hehe...


post signature










  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments