takleh balik raya....

semalam gi cari tiket nak balik kampung raya haji nanti..tup2 tiket dah abih...sedih la jugak...walaupun sebelum ni, aku memang dah decide taknak balik kampung...tah nape, maybe sebab aku baru lepas cuti kot...sebelum ni aku tak lekas2 beli tiket sbb ingatnya dpt mtk cuti dua tiga empat hari tuk balik kampung, so leh aku drive jer balik...tp minggu lepas lak aku dah amik cuti sampai 5 hari...takkan nk mtk cuti lagi tuk raya nanti...bad reputation la plak nanti...actually sebelum hari semalam, aku dah nekad taknak balik kg raya ni, tp bila adik aku call tanya nak balik ke tak dan bila dia cakap tak best raya thn ni sbb aku n sorang lagi adik aku yang ada kat penang pun takleh balik jugak...mula la goyah balik perasaan aku..terus jer gi cari tiket, malangnya dah abis...bila dah mcm ni, terasa terkilan la plak sbb takgi cari tiket awal2...huhuhu...

agaknya boleh ke aku raya kat sini sorang2 ni ek...dulu masa study kat USM, ada sekali tu aku takleh nk balik raya gak sebab raya kedua dah ada paper, musim exam masa tu...masa tu sedih giler...tambah2 time gi smayang raya, memang terasa sangat..dgn kedai makan sumer tutup..kami cuma mkn maggie jer, nak masak2 dok hostel masa tu..mana de dapurkan...kali kedua plak, aku raya dgn family angkat aku kat Sungai Bakap...masa tu praktikal kat Seberang Jaya, cuti pendek..so tkleh nk balik...yang tu tak terasa sedih sgt sbb family angkat aku ni ada keluarga besar, meriah giler...

tapi kali ni taktaula cm mana keadaan aku bila tiba hari raya nanti...memangla raya ni cuma raya haji jer...bg kebanyakan org, raya haji ni tak terasa sangat...tp bagi aku, dua2 raya pun penting...dua2 meriah kalo kat kampung (dulu2 la kot, sekarang mcm kurang jer)...biasanya kalo raya haji ni, mesti ada nak kena masak2 lauk hasil dari korban...pastu jemput orang datang rumah makan-makan...yang tu yang paling best..penat pun tak kisah...

tkperla, kena kuatkan hati tabahkan diri di perantauan nih...boleh kot, lagipun cuti tak panjang mana gak pun..kalo balik, memang penat travel jerla jawabnya...cuti cuma ahad n isnin jer pun..selasa dah kena masuk keja semula...(ayat2 nak pujuk hati sendiri..hehe..)

psssttt: tkde org buat open house ke raya ni or takder ke sapa2 yang nak jemput aku beraya umah korang ek????

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

9 ulasan:

yazrie berkata...

Ala..masak je la maggi macam kat hostel dulu2 tu..Ha ah kan..teringat gak masa kat USM dulu tak balik raya haji..sedih gak..sedih bukan sebab apa..SEBAB TAK DPT MAKAN SEDAP2...Hahahahahahahahaahha

Zimah's Depart berkata...

meh ikut zimah balik temerloh..
raya kat sana..zimah pun cuti isnin tu je...

norsaritanaini berkata...

yazrie:: tu la, yang paling sedihnya sbb takleh makan yang sedap2 la...

zimah:: tkperla zimah...raya kat sini jerla..huhuhu...

StingRay berkata...

hoh..orang mlaka...lama aku x pekena kat subaidah MITC...hoho.. tumpang singgah jugak... =p

tasikmerah berkata...

aku dulu masa belajar cari mak angkat dekat2 u. time raya haji balik umah dia, nk balik kg jauh, cuti sekejap.

norsaritanaini berkata...

StingRay: kawe ore klate, kijo di melako jah..hehe...

Tasek : boleh jadi mak angkat i tak? u kan kat melaka?hehe...

pakndak berkata...

Lambat lagi nak raya,hehehe. Dah buat persiapan ka?saya tak maklum sgt pasai raya sbb dah byk tahun raya kat cni. Klu balik malaysia pun tak berkesempatan nak raya. Raya haji sedih jugak ka klu tak dapat balik kampung?

norsaritanaini berkata...

tak buat persiapan pun...sedih gakla walaupun raya haji cuma...sebab dah terbiasa raya dengan famili...waaaaaa...

oNeiEzZ berkata...

rilek ah kak..nnti sy tlg mkn bhgn daging korban utk akk ek..hehehe... :)