interbiu dan viva...

lamanyer tak hapdet blog ni..away sekejap...balik kelantan tuk interbiu, dan terus ke penang tuk viva master aku..fuhhh, penat dan mencabar...sekarang baru lega sikit...

interbiu aku hari jumaat...mlm sebelum tu, kemain lagi aku study pasal isu semasa la...isu politik la...isu negara la...isu parlimen la...isu ekonomi gawat la, isu budget 2009 la..sejarah malaysia la...panjang kata, serba serbi pasal negara la aku baca...konon taknak termangu-mangu depan penemuduga yang sememangnya suka buat org yang ditemuduga tak senang duduk kan...masa tu ada 2 org penemuduga, sorang pompuan cina yang cun berkebaya batik dan sorang lagi lelaki melayu yang dah agak berumur...tup2 lain yang aku baca, lain plak yang ditanya...tp diakui la, memang salah aku jugak...apsal la tak terlintas langsung yang dorang akan tanya soklan mcm tu..ish2...yang tak penah aku alami sebelum ni, dorang ni suh aku bgtau kelebihan2 yang aku ada supaya dorang leh amik aku tuk jawatan tu...adussss, bab nak puji diri sendiri ni la yg payah sikit...sbb aku tak suka meninggi diri...akukan low profile...haha...korang tak percaya ker? betul la aku ni low profile..tak caya sudahhh....then, dlm tergagap2 aku pun bantai la yang aku ni rajin, yakin diri, tabah, peramah, sukakan cabaran dan boleh motivasi diri sendiri...mula2 tu nk ckp gak yg aku leh motivasi org lain sama, tp takut lak satgi dia suh aku bg kaunseling kat dorang...matila aku...mana leh berlakon2 ni kan..sumer tu semula jadi...pastu bila ada soklan yang dia tanya aku tak dpt jawab, aku akuila kan, then muka kita mesti berubah...terus jer dia ckp, td kata tabah n yakin diri...ni baru tanya sikit, dah monyok...haha...aku apa lagi, bagila senyuman paling manis kat dia...then sesi soal jawab bertalu2...pastu masa dah nak abih tu, yang laki tu ckp "hmm, betul la yang awak ckp awak ni peramah dan sukakan cabaran" pastu dia tanya satu soklan cepu emas kat aku "apa makna senyum pada awak?"...aku terdiam sejenak sambil tersenyum pada dia...dlm kepala otak ligat berputar, apa aku nak cakap...biasanya kita senyum otomatik...mana de kita kena jelaskan maksud senyum tu kan...setelah puas bercongak2, aku pun jawab la " bagi sy senyum tu sebagai pembuka jalan tuk org menegur kita, maksudnya bila kita senyum, itu tandanya kita memberi peluang untuk orang kenal kita dengan lebih dekat...kalo kita masam jer, org nak tegur pun takut"...then dia ckp, senyum tu meruntuhkan halangan utk org mengenali seseorang dengan lebih dekat sambil dia menganggukkan kepala dia beberapa kali, tanda setuju dgn apa yang aku ckp la kot...pastu dia tanya lagi "apa maksud senyum sinis? aduhhh, yg ni aku mmg ragu2 nk jwb...dalam aku dok tergagap2 nk jwb tu, terus dia ckp, senyum sinis tu senyum tak ikhlas, senyum ada makna di sebaliknya...pastu dia tanya lagi " senyum kami sekarang ni senyuman jenis apa"...dan dengan tersenyum jugak aku menjawab senyum iklas dan dorang tersenyum mendengar jawapan aku..konpem ingat aku nak bodek dorang la tu...lantakla...janji interbiu dah lepas,,,result dia lom tau lagi dapat ke tak..harap sgt2 berjaya..doakan yer kengkawan....


viva aku plak pagi semalam...yang tu lagi la..nak berdiri pun rasa tak larat, lutut menggigil tu...nak2 plak bila aku tgk salah sorang yang akan jadi pemeriksa aku adalah lecturer yang aku paling anti selama ni, bukan aku sorang tau, ramai gak kwn2 aku yang berperasaan sama mcm aku...tp aku pasrah la..nk buat cm mana...kat dlm bilik viva tu ada supervisor aku, sorang lecturer dr school kimia sebagai pengerusi majlis, sorang lecturer food sebagai pemeriksa dalam, sorang lagi (yg aku anti tu) sebagai wakil pemeriksa luar dan wakil dekan dan sorang lagi penolong pendaftar...aku dipanggil masuk dan diarahkan membentangkan kajian yang aku dah buat sebelum ni..bla...bla...bla...aku mulakan sesi pembentangan aku...dah siap tu, aku pun duduk..maka bermula la aktiviti komen mengomen dan sesi soal jawab...yang pemeriksa dalam tanya, semua aku leh jawab n defence...tp tuk yang pemeriksa luar tu...aku dah agak dah, soklan dia mesti sedalam-dalamnya, yang tak terfikir oleh aku dan supervisor aku..mana yang aku leh jawab, aku jawab, mana yang takleh aku buat muka donno jer...kdg2 supervisor aku tolong defence kan...yang lecturer tu apa lagi, senyum sinis la..tu yg aku anti sgt dengan dia tu...bila org tkleh jwab soklan dia, mcm satu kepuasan bg dia...tak mcm lecturer lain...setelah hampir 2 jam, maka keputusannya akan diumumkan..aku diarahkan keluar sebelum mereka bermesyuarat utk menentukan sama ada aku lulus atau tidak...kemudian dorang panggil aku masuk semula ke bilik viva...masa si pengerusi majlis ckp aku lulus...hanya Allah jer yg tau, betapa lega nyer rasa hati...siap dpt pujian dr pengerusi tu, dia ckp dia suka cara aku, defence power katanya, setengah2 student kalo ditanya mcm2, mesti monyok, terus give up kalo tkleh jawab...kira hebat gakla aku..haha...terperasan jap...tp kena wat correction la..tu semestinya...pastu lecturer yang aku anti tu mintak maaf ngn aku..dia kata jgn terasa hati dgn dia, lam akademik kena mcm tu...aku senyum jer kat dia...tkper, aku tak simpan dlm hati pun, janji aku dah lulus..yang lain belakang kira...hahaha...

itula cerita ceriti saat menghadapi 2 "ujian" penting bagi aku...harap2 aku berjaya la..aminn...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

6 ulasan:

yazrie berkata...

Mesti Dr Norziah kan?? Opssss

norsaritanaini berkata...

hahahaha...tekaan anda tidak tepat..sila cuba lagi...hahahha..

yazrie berkata...

Dr Noraziah..or Dr Rosma...Hehehehhe

norsaritanaini berkata...

hahaha...tersasar lagi...kemain lagi ek nak teka sapa...hahaha...

nisah berkata...

hahah aku tau sape...dr "a" la kan...

norsaritanaini berkata...

sudah gaharu cendana pula...
sudah tau, takyahla tanya...
hahahahahaha...