Seminggu sudah...

genap seminggu sudah, aku tak keluar ronggeng2...last kluar ahad lepas dengan geng2 myvians...it's very bored this whole week...pagi kluar gi keja, petang balik dok rumah...tak jumpa sesiapa pun kecuali pekerja kontrak, security guard, electricians n my 3rd boss...
ini bermakna sudah seminggu aku tak bersembang secara unformal, ber"huhahuha" dan bergalak gembira dengan member2...dgn golongan yang aku sebutkan kat atas tu, ada la sembang tapi secara formal, lebih menjurus kepada hal2 kerja...
ini dah macam nak balik zaman mula2 aku datang melaka ni...tak kenal sesapa...hidup aku semata-mata cuma kat opis dan rumah...hari2 pun macam tu...lagi la masa tu takde pengangkutan sendiri...nak harapkan pengangkutan awam, hampagas jer..tunggu 2 jam lebih, sampai kesudah bas tak datang2...teksi tak nampak kelibat...last2 balik rumah semula...bila dikenang-kenang balik, betapa susah payah haru biru waktu dulu..tapi berjaya jugak aku tempuhi dengan...kini dah 2 thn lebih aku kat sini..so amazing...i couldn't believe in myself...now dah tak teruk mcm dulu lagi...dah ada own transport, dah tahu jalan2 kat melaka walaupun still ada yang blm kuhafal, dah ramai kawan...dan i'm quite happy to be here now...
tp minggu ni aku tak kluar gi mana2 maybe sbb budget kot (bila la nk dapat gaji ni), sebab takder kawan (osmet aku bercuti), sebab aku malas, sebab aku taktau nkgi mana, sebab tah hape hape la lagi...seb baik la dah ada tenet kat umah...at least dapat gak bersembang di alam maya ngn member2...takder la boring amat...huhuhu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Pertama kali...

wahhh pertama kali sejak menceburi bidang blogging ni, aku kena TAG...sebelum ni mcm mengong kelu gak pe kenama nyer tag mengetag nih...NAMETAG aku tau ler...tp setelah menyelongkar blog2 orang lain, maka fahamla aku serba sedikit benda alah ni..

memandangkan ini pertama kali aku diTAG, maka aku sungguh bersemangat waja untuk menjawab TAG tersebut...Kredit to Zimah sebab sudi mengeTAG aku...at least celik gak minda aku yang sedikit cetek ni...hehe...tanpa membuang masa, meh kita layan apa jawapan yang aku ada...sejujur-jujurnya aku menjawab:

Who was the last girl you talked to?
~***~ sudah lupa, seingat aku 3 hari kebelakangan ni aku tak jumpa mana2 pompuan ~***~

Who was the last guy you talked to?
~***~ pekerja indon kat kilang aku ~***~

How do you handle stress?
~***~ eat & eat & eat, talked to somebody else ~***~

Do you think best friends can be replaced?
~***~ replaced? ohh tidak, tambah lagi ada, aku suka berkawan ~***~

Who was the last person did u call?
~***~ My 4th Boss ~***~

What does the oldest text message in ur inbox say?
~***~Opsss, secret...hahaha...~***~

What was the last song you sang out loud?
~***~ No song, do not like singing (suara mcm hape ntah, ada hati nk nyanyi kuat...huhuhu) ~***~

Who was the last person to message you?
~***~ Mr. Cool.......... ~***~

What time did u go to bed last night?
~***~ Maybe around 12.00 am ~***~

What book are you reading recently?
~***~ Novel :- aA + bB, written by Hlovate ~***~

Who gives you the best advise?
~***~ My mom, my dad, Mr. Cool ........., my friends, my supervisor ~***~

Do you eat whipped cream straight from the can?
~***~ Never eat whipped cream ~***~

What was the last thing to make you laugh?
~***~stories from other bloggers ~***~

What is the color of your room?
~***~ white ~***~

Do you believe in the saying "talk is cheap"?
~***~cakap kosong opkos la murah, tp kalo ckp sesuatu berkenaan dengan ilmu, mahal woooo ~***~

What are you listening to right now?
~***~Hotfm, don't know what the title of the song ~***~

Are you talking to anyone while doing this?
~***~ alone here ~***~

What always makes u smile?
~***~ No specific but mostly jokes ~***~

Are you blond?
~***~not at all..(apa relevan soklan ni tah, puas aku mikior) ~***~

What are u doing after this?
~***~ Hopefully doing correction of thesis, instead of surfing other blogger ~***~

Were you happy when you woke up today?
~***~ Sure do ~***~

Last person you ate with?
~***~ Myvians geng, almost a week ago~***~

What were you doing at 8.00 this morning?
~***~ Boiling the water to make my favorite morning drink, Nescaffe 3 in 1 ~***~

What were you doing in last 30 minutes?
~***~ Mesagging with Mr. Cool .........~***~

What was something that happened to you in 1998?
~***~ studying at KYPM Kota Bharu, a very precious moment that I ever had with Amanah 9's geng, miss u all ~***~

If you were stranded on an island with the person you hated and without food?
~***~Eat him...hahahahahaha...ngerinya...~***~

When someone catches your eyes, do you try to make an eye contact or avoid it?
~***~ depends whose the person ~***~

What color is your comp/laptop?
~***~ Monitor, keyboard n speaker: white yang dah tak berapa nak white, CPU n mouse: black~***~

What was the last thing you bought?
~***~ rice, bread, sausage, twisties, chocolate ice cream ~***~

How do you know when ur in love?
~***~ Hardly to describe ~***~

The person you want to tag to do this thing?
~***~ sapa yer, tak kisahla sapa2 pun..semua yang ada dlm list friends aku, ni yang aku ingat yazrie, man!s, *apa yang dicari*, kak tasek, hapacrita?, terpulang pada korang la nak buat ke tak..aku tak suka memaksa, tapi very appreciate kalo korang buat...hehe..~***~

at last, siap jugak..fuhh, panjang giler soklan dia...kalah jawab soklan exam...seb baik tak kena ikut skema...hahaha...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

kemalasan melanda...

semenjak dua tiga menjak hobi lama aku bertandang kembali, kemalasan pulak yang melanda untuk membuat pembetulan tesis...malas yang amat...tapi aku kuatkan semangat jugak..target asal nak siapkan sebelum minggu hadapan...so nak tak nak, hujung minggu ni aku kena usaha jugak tuk menyiapkan semua nyer...USAHA TANGGA KEJAYAAN!!!! HAJA HAJA FAITI!!!!!!

dah rasa nak termuntah mengadap tesis ni...namun perlu kuteruskan jugak, lepas jer hantar hard cover nanti, merdeka la aku dari problem yang membelenggu selama hampir 5 tahun...dan juga tercapailah salah satu dari tiga impian besar dalam hidup aku..lama giler...kalo ikut schedule yang betul, dah boleh dapat title Doktor Falsafah dah aku...tkper2, aku harus bersyukur, sekurang-kurang nyer dapat jugak aku habiskan...

apsal la hobi baca novel ni muncul tatkala aku seharusnya berhempas pulas menyiapkan tesis ni...sajer cari alasan, dah memang dasar pemalas...opsss, malas buat tesis jer tau...yang lain2 aku still rajin, contohnya makan, tidur, bersiar-siar, berYM, berforum, berblog...hmm, kira bagusla, lebih banyak yang rajin dari yang malas kan...pendek kata rugi bangat sapa yang tolak pinangan aku...mana nak dapat anak dara rajin mcm ni...haha...yapeda aku melalut ni...bek stop skang, sebelum tanda2 ketidakwarasan semakin bercambah...chow!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Bowling...

setelah sekian lama aku tinggalkan, akhirnya ahad lepas aku berpeluang melangsaikan hajat yang tertangguh iaitu bermain bowling...dah hampir 3 thn rasanya kali terakhir aku tinggalkan hobi yang baru nak bercambah...ketiadaan teman dan ketidaksesuaian masa menyebabkan aku tdk berpeluang untuk bermain...

perancangan selalu dibuat tetapi ada2 sahaja alasan yang memaksa aku membatalkan keinginan yang terpendam...ahad lepas pun hampir2 tergendala, namun sudah tersurat agaknya, jodoh kami bertemu..di Ampang Bowl aku bertandang bersama dengan rakan2 yang lain...cuma 1 game, tidak puas rasanya...namun kesuntukan waktu dan kekurangan budget, memadaila walau cuma 1 game, boleh juga melepaskan gian yang ada...

bertahun-tahun ditinggalkan, bukan juga bekas juara sebelum ni, balingan mula2 tersasar ke longkang, lain yang di'aim', lain plak yang dituju...sungguh hampa, namun tidak kecewa...cubaan dua tiga kali membuahkan jugak hasil... tiga or empat kali 'strike'..mungkin...terlupa sudah...pencapaian yang sudah boleh dibanggakan setelah lama ditinggalkan...jumlah keseluruhan jatuhan pin 93..hmm, hampir hebat jika dibandingkan dengan rakan-rakan yang selalu bermain bowling...hebat lah bagi orang yang sudah lama meninggalkan permainan, kemahiran yang ada pun hampir dilupakan...

niat di hati, akan ada kali kedua, ketiga dan yang ke seterusnya...bukan untuk latihan kemahiran, hanya untuk suka-suka sahaja, demi suatu kepuasan dalam diri...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

PC Garage Sale

Item(s): 2 x TwinMOS 512MB PC3200 CL 2.5 DDR-DIMM
Package includes: 2 memory


Item(s): Compro Videomate X50 TV Tuner Card
Package includes: tuner card, CD driver
Item(s): Speaker Stand
Package includes: Speaker stand only

Item(s): Sound Blaster Live! 24-bit Sound Card
Package includes: sound card, cd driver

Item(s): Logitech Rumblepad™ 2
Package includes: gamepad, manual, cd driver
Item(s): Samsung SyncMaster 793DF
Package includes: monitor, power cable
Item(s): Pioneer 20X DVD Writer (Model: DVR-115BK)
Package includes: dvd writer, manual

Item(s): Power Ligoc KOSS AVR ACTIVA A100S 1000VA
Package includes: AVR only
Item(s): AMD Athlon 64 3000+ Socket 939
Package includes: processors, cooling fan

Item(s): Altec Lansing - VS3151 5.1 Speaker System
Package includes: complete set same like picture with controller, remote

Item(s): Leadtek WinFast A7600 GT TDH (GeForce 7600 GT 256MB, AGP)
Package includes: graphic card, manual, CD driver, bundle games, AV cable, DVI converter


Item(s): AcBel Intelligent Power Series PSU 450W (multicolor LED fan)
Package includes: PSU unit compete with cable

MAKLUMAT LANJUT!!!!!
Warranty: 3 days
Dealing method: COD or Poslaju
Location of seller: Melaka (weekdays), Kajang (friday 7pm), Cheras Bt. 9 area (weekend)
Contact method/details: PM or 012-6896870 (SMS only)
Age of item: not sure
Item(s) conditions: Perfect and good
Reason for sale: wanna change to laptop user
CEPAT2 KORANG..MURAH2 JER NI...SELAGI STOK MASIH ADA...JGN LAMBAT, NANTI NYESAL..HEHE...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Let it be...

LeT iT Be!!!


Satu ayat yang memberi seribu makna bagi aku. Antara kata-kata yang boleh mengembalikan semula semangat bila ketika hati rasa gundah gulana atau bila diri ditimpa persoalan yang tak terjawab. Sering kali kita mendambakan sesuatu yang di luar jangkauan, sering kali juga hati diuji pelbagai dugaan dan sering kali juga kita dihujani pelbagai persoalan. Namun bukan bererti kita hanya boleh berserah dan menyerah seadanya, perlu juga ada usaha ke arah yang kita inginkan. Hidup dan arah tuju terletak dalam genggaman sendiri. Selebihnya bertawakal lah. InsyaAllah, akan ada kesudahan yang baik. Hanya masa yang bakal menentukan segala-galanya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Pilihan...

Kita sentiasa diberi pilihan, namun untuk membuat pilihan tidak semudah yang disangka. Begitu juga aku, terlalu banyak pilihan yang aku ada, namun untuk memilih terasa amat sukar. Ini kerana ketidakyakinan yang dirasai jika sekiranya pilihan yang dibuat adalah kurang menepati hasrat yang diinginkan. Perasaan takut dan waswas sering menghantui diri sehingga diri sendiri buntu pilihan apa yang perlu ditentukan. Kan mudah, jika terus ditentukan, terus tersurat tanpa perlu tersirat. Senang untuk kita menghadapinya. Namun, terpulang kepada individu, tabah atau tidak untuk menghadapi ketentuan itu.

Pilihan-pilihan yang ada sering membuatkan akal fikiran kita bertungkus lumus bekerja, tak kurang juga menjadi beban perasaan yang menghimpit. Walaupun kita tidak suka, namun lantaran tuntutan kehidupan perlu juga kita teruskan. Demi untuk menunggu sebuah kepastian, terasa penyeksaan yang ketara. Paling menyeksakan jika ianya melibatkan ketentuan masa depan. Tambah parah lagi jika ianya melibatkan hati dan perasaan. Harus memilih yang tepat demi untuk menjamin kebahagiaan hidup yang berpanjangan.

Psstttt:: kan bagus kalo leh buat ramalan terlebih dahulu sebelum membuat pilihan..haiiiihhhhh....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Madagascar...

saya teringin sangat nak menonton madagascar, tapi saya keseorangan, tiada berteman. siapa yang sudi untuk menemani saya yer?


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

takleh balik raya....

semalam gi cari tiket nak balik kampung raya haji nanti..tup2 tiket dah abih...sedih la jugak...walaupun sebelum ni, aku memang dah decide taknak balik kampung...tah nape, maybe sebab aku baru lepas cuti kot...sebelum ni aku tak lekas2 beli tiket sbb ingatnya dpt mtk cuti dua tiga empat hari tuk balik kampung, so leh aku drive jer balik...tp minggu lepas lak aku dah amik cuti sampai 5 hari...takkan nk mtk cuti lagi tuk raya nanti...bad reputation la plak nanti...actually sebelum hari semalam, aku dah nekad taknak balik kg raya ni, tp bila adik aku call tanya nak balik ke tak dan bila dia cakap tak best raya thn ni sbb aku n sorang lagi adik aku yang ada kat penang pun takleh balik jugak...mula la goyah balik perasaan aku..terus jer gi cari tiket, malangnya dah abis...bila dah mcm ni, terasa terkilan la plak sbb takgi cari tiket awal2...huhuhu...

agaknya boleh ke aku raya kat sini sorang2 ni ek...dulu masa study kat USM, ada sekali tu aku takleh nk balik raya gak sebab raya kedua dah ada paper, musim exam masa tu...masa tu sedih giler...tambah2 time gi smayang raya, memang terasa sangat..dgn kedai makan sumer tutup..kami cuma mkn maggie jer, nak masak2 dok hostel masa tu..mana de dapurkan...kali kedua plak, aku raya dgn family angkat aku kat Sungai Bakap...masa tu praktikal kat Seberang Jaya, cuti pendek..so tkleh nk balik...yang tu tak terasa sedih sgt sbb family angkat aku ni ada keluarga besar, meriah giler...

tapi kali ni taktaula cm mana keadaan aku bila tiba hari raya nanti...memangla raya ni cuma raya haji jer...bg kebanyakan org, raya haji ni tak terasa sangat...tp bagi aku, dua2 raya pun penting...dua2 meriah kalo kat kampung (dulu2 la kot, sekarang mcm kurang jer)...biasanya kalo raya haji ni, mesti ada nak kena masak2 lauk hasil dari korban...pastu jemput orang datang rumah makan-makan...yang tu yang paling best..penat pun tak kisah...

tkperla, kena kuatkan hati tabahkan diri di perantauan nih...boleh kot, lagipun cuti tak panjang mana gak pun..kalo balik, memang penat travel jerla jawabnya...cuti cuma ahad n isnin jer pun..selasa dah kena masuk keja semula...(ayat2 nak pujuk hati sendiri..hehe..)

psssttt: tkde org buat open house ke raya ni or takder ke sapa2 yang nak jemput aku beraya umah korang ek????

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Demi sebuah novel...

lepas balik keja tadi, aku terus bersiap2 tuk keluar semula...tujuan utamanya adalah nak gi bayar duit kereta kat Eonbank..yang paling dekat ngan aku kat Batu Berendam la...tapi di samping bayar duit keta tu, aku ada agenda lain yang lebih penting...hehe..aku nkgi beli novel sebenarnya...dari minggu lepas lagi aku teringin nak beli...tp sbb minggu lepas aku terbizi ngn interbiu n viva, so aku tangguhkan dulu beli novel tu...sbb kalo aku beli, konpem aku baca terus...so mmg dari opis lagi, aku dah niat nak beli jugak novel tu hari ni...taktau nape, teringin sgt nak baca...baca novel ni mmg hobi aku dari dulu2 lagi pun...tp lately ni, mcm kurang sikit sbb tak byk novel yang boleh menarik minat aku tuk membelinya...dan alkisahnya aku tgk lam tv, ada org interbiu penulis novel tu...yg aku dgr dia cuma ckp novel tu dah cetakan keempat n tu 1st novel dia...terus jer hatiku tertawan dan nekad tuk memilikinya sbg koleksi...tajuk novel tu ANDAI ITU TAKDIRNYA...citer sedih rasanya...

so tadi, lepas jer bank in duit keta, aku terus pecut keta aku menghala ke JUSCO...hujan dah turun..mula2 tu renyai2 jer...lama2 makin lebat...tapi itu semua takkan mematahkan semangat aku...sesampai jer aku kat JUSCO, nak masuk parking tgk pintu pagar dia bertutup...tak nampak lak apa notis yg dia tampal..kecik giler tulisan...tak puas hati ni, aku pun keluar dr keta..seb baik ada org kat pintu pagar dia tu...dia kata JUSCO tutup sbb stock taking...lemah jiwa kudengar..apsal la hari ni dorang wat stock taking lak...apsal tak buat hari lain jer...tensen tul...dah tu bercadang nk balik la..then lalu pintu yg tepi jalan besar, aku tengok banyak jer keta parking...terus jer teringat maybe kedai2 lain bukak jer kan termasukla POPULAR...aku nekad nk cuba lagi sekali...

dalam hujan lebat tu, sanggup aku redah...tapi hampa lagi sekali, POPULAR pun tutup gak...malang betul nasib hari ni...tak dpt gak novel tu..nakgi TESCO, dah jauh sgt dah nak patah balik...terus jer balik rumah dengan tangan kosong...tensen2...esok lusa nkgi beli gak...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Sampai Syurga

Ku membenarkan jiwaku
Untuk mencintaimu
Ku persembahkan hidupku
Untuk bersama kamu
Dan diriku untuk kamu
Belum pernah kumerasai begitu

Semua itu telah berlalu
Harapanku palsu
Dan mungkin hari yang satu
Terus ku tertunggu

Di hatiku masih kamu
Belum pernah ku ingin terus memburu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Namun aku tetap aku
Yang terbaik untuk diriku
Hanya satu
Hanya kamu

Ku membiarkan hatiku
Untuk merinduimu
Ku menghamparkan sakitku
Untuk tatapan kamu
Bersamamu harapanku
Hilang dalam terang yang membutakanku

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu

Dan segala yang ku ada
Ku berikan semua
Untuk dirimu saja
Ku mahu dirimu
Bahagia untuk selamanya
Biar sampai syurga
Aku menunggu cinta darimu
Agar ku sempurna
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu
Namun aku tetap aku
Yang terbaik tuk diriku
Hanya satu

Aku lemah tanpa kamu
Ku inginmu dampingi ku
Aku fahami aku bukan terbaik
Untuk dirimu

Sampai syurga ku menunggu
Sampai syurga ku cintamu
Hanya kamu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

interbiu dan viva...

lamanyer tak hapdet blog ni..away sekejap...balik kelantan tuk interbiu, dan terus ke penang tuk viva master aku..fuhhh, penat dan mencabar...sekarang baru lega sikit...

interbiu aku hari jumaat...mlm sebelum tu, kemain lagi aku study pasal isu semasa la...isu politik la...isu negara la...isu parlimen la...isu ekonomi gawat la, isu budget 2009 la..sejarah malaysia la...panjang kata, serba serbi pasal negara la aku baca...konon taknak termangu-mangu depan penemuduga yang sememangnya suka buat org yang ditemuduga tak senang duduk kan...masa tu ada 2 org penemuduga, sorang pompuan cina yang cun berkebaya batik dan sorang lagi lelaki melayu yang dah agak berumur...tup2 lain yang aku baca, lain plak yang ditanya...tp diakui la, memang salah aku jugak...apsal la tak terlintas langsung yang dorang akan tanya soklan mcm tu..ish2...yang tak penah aku alami sebelum ni, dorang ni suh aku bgtau kelebihan2 yang aku ada supaya dorang leh amik aku tuk jawatan tu...adussss, bab nak puji diri sendiri ni la yg payah sikit...sbb aku tak suka meninggi diri...akukan low profile...haha...korang tak percaya ker? betul la aku ni low profile..tak caya sudahhh....then, dlm tergagap2 aku pun bantai la yang aku ni rajin, yakin diri, tabah, peramah, sukakan cabaran dan boleh motivasi diri sendiri...mula2 tu nk ckp gak yg aku leh motivasi org lain sama, tp takut lak satgi dia suh aku bg kaunseling kat dorang...matila aku...mana leh berlakon2 ni kan..sumer tu semula jadi...pastu bila ada soklan yang dia tanya aku tak dpt jawab, aku akuila kan, then muka kita mesti berubah...terus jer dia ckp, td kata tabah n yakin diri...ni baru tanya sikit, dah monyok...haha...aku apa lagi, bagila senyuman paling manis kat dia...then sesi soal jawab bertalu2...pastu masa dah nak abih tu, yang laki tu ckp "hmm, betul la yang awak ckp awak ni peramah dan sukakan cabaran" pastu dia tanya satu soklan cepu emas kat aku "apa makna senyum pada awak?"...aku terdiam sejenak sambil tersenyum pada dia...dlm kepala otak ligat berputar, apa aku nak cakap...biasanya kita senyum otomatik...mana de kita kena jelaskan maksud senyum tu kan...setelah puas bercongak2, aku pun jawab la " bagi sy senyum tu sebagai pembuka jalan tuk org menegur kita, maksudnya bila kita senyum, itu tandanya kita memberi peluang untuk orang kenal kita dengan lebih dekat...kalo kita masam jer, org nak tegur pun takut"...then dia ckp, senyum tu meruntuhkan halangan utk org mengenali seseorang dengan lebih dekat sambil dia menganggukkan kepala dia beberapa kali, tanda setuju dgn apa yang aku ckp la kot...pastu dia tanya lagi "apa maksud senyum sinis? aduhhh, yg ni aku mmg ragu2 nk jwb...dalam aku dok tergagap2 nk jwb tu, terus dia ckp, senyum sinis tu senyum tak ikhlas, senyum ada makna di sebaliknya...pastu dia tanya lagi " senyum kami sekarang ni senyuman jenis apa"...dan dengan tersenyum jugak aku menjawab senyum iklas dan dorang tersenyum mendengar jawapan aku..konpem ingat aku nak bodek dorang la tu...lantakla...janji interbiu dah lepas,,,result dia lom tau lagi dapat ke tak..harap sgt2 berjaya..doakan yer kengkawan....


viva aku plak pagi semalam...yang tu lagi la..nak berdiri pun rasa tak larat, lutut menggigil tu...nak2 plak bila aku tgk salah sorang yang akan jadi pemeriksa aku adalah lecturer yang aku paling anti selama ni, bukan aku sorang tau, ramai gak kwn2 aku yang berperasaan sama mcm aku...tp aku pasrah la..nk buat cm mana...kat dlm bilik viva tu ada supervisor aku, sorang lecturer dr school kimia sebagai pengerusi majlis, sorang lecturer food sebagai pemeriksa dalam, sorang lagi (yg aku anti tu) sebagai wakil pemeriksa luar dan wakil dekan dan sorang lagi penolong pendaftar...aku dipanggil masuk dan diarahkan membentangkan kajian yang aku dah buat sebelum ni..bla...bla...bla...aku mulakan sesi pembentangan aku...dah siap tu, aku pun duduk..maka bermula la aktiviti komen mengomen dan sesi soal jawab...yang pemeriksa dalam tanya, semua aku leh jawab n defence...tp tuk yang pemeriksa luar tu...aku dah agak dah, soklan dia mesti sedalam-dalamnya, yang tak terfikir oleh aku dan supervisor aku..mana yang aku leh jawab, aku jawab, mana yang takleh aku buat muka donno jer...kdg2 supervisor aku tolong defence kan...yang lecturer tu apa lagi, senyum sinis la..tu yg aku anti sgt dengan dia tu...bila org tkleh jwab soklan dia, mcm satu kepuasan bg dia...tak mcm lecturer lain...setelah hampir 2 jam, maka keputusannya akan diumumkan..aku diarahkan keluar sebelum mereka bermesyuarat utk menentukan sama ada aku lulus atau tidak...kemudian dorang panggil aku masuk semula ke bilik viva...masa si pengerusi majlis ckp aku lulus...hanya Allah jer yg tau, betapa lega nyer rasa hati...siap dpt pujian dr pengerusi tu, dia ckp dia suka cara aku, defence power katanya, setengah2 student kalo ditanya mcm2, mesti monyok, terus give up kalo tkleh jawab...kira hebat gakla aku..haha...terperasan jap...tp kena wat correction la..tu semestinya...pastu lecturer yang aku anti tu mintak maaf ngn aku..dia kata jgn terasa hati dgn dia, lam akademik kena mcm tu...aku senyum jer kat dia...tkper, aku tak simpan dlm hati pun, janji aku dah lulus..yang lain belakang kira...hahaha...

itula cerita ceriti saat menghadapi 2 "ujian" penting bagi aku...harap2 aku berjaya la..aminn...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

cam mana caranya nak halau rakan serumah...

actually aku geram nih..geram yang amat...dah hilang tahap sabar dah ni..dah lama bertahan...tapi perangainya tak berubah-ubah jugak...dulu, suka keluar masuk rumah sesuka suki jer..ingat rumah tu hotel ker, leh check in check out suka hati..hotel pun ada time tuk check in check out...yang dia ni plak, tak kira time...buruk laku bebenar...dek kerana geram yang amat, aku dah tutup semua jalan masuk...tapi still kadang-kadang dia boleh masuk...bijaksana jugak dia...

sekarang ni dah bertambah kembang biak pulak...tak senonohnya housemate...tah kawin tah tidak...maksiat jer manjang...ish..ish...sepupu sepapat ipar duai, semua ada...lom masuk cucu cicit lagi tu...tapi aku tak kisah yang tu..malas nak masuk campur...hal umah tangga dorang...tak elok jaga tepi kain orangkan...nanti tak pasal2 tepi kain sendiri yang koyak...tak ke naya...

walaupun aku tak amik tau pasal hal dorang, tp tetap gak dorang nak balas dendam kat aku...apa kes pun aku taktau...maybe sebagai tanda tak puas hati aku tutup semua jalan masuk ke rumah kot...dia melepaskan "hajat" dan "menconteng arang" kat atas kereta aku, kat depan pintu masuk rumah...inilah yang paling mencabar tahap kesabaran aku...dan satu lagi tanda protes dorang, buat bising time subuh hari...aku memangla jenis yang tak suka tido lepas subuh, tapi bila dorang memekak jer...mengganggu ketenteraman di pagi hari, hati jadi panas tu...

arrggghhhh, aku dah tak tahan..cam mana nak halau dorang ni...korang ada idea tak cam mana nak halau housemate aku iaitu










































































BURUNG-BURUNG YANG BERSARANG KAT RUMAH AKU...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Lega separuh...

Alhamdulillah, segala urusan yang perlu diuruskan untuk menghadapi dua UJIAN GETIR, hampir-hampir berjalan dengan lancar seperti yang aku inginkan...walaupun ianya belum lagi sempurna 100%, sekurang-kurangnya ia berjaya memberikan separuh kelegaan buat jiwaku yang kacau dan terhampir sasau...hehe...

permohonan cuti diluluskan, tiket2 sudah siap dibeli, temujanji sudah termetrai dan kini cuma perlu menunggu tibanya saat-saat yang dinantikan...saat-saat yang kurasakan agak sukar untuk aku tempuh...

akan tiba waktunya, aku bakal "menjelajah" dari selatan ke timur, dari timur ke utara, dari utara akan merentasi barat untuk ke selatan semula...cukup lengkap satu pusingan...

kini debaran yang kurasa makin memuncak, degup jantung ibarat bom jangka, deru nafas tidak semalar dulu, dan mungkin juga tekanan darah sedikit meningkat...ini semua bahana ujian getir yang bakal ditempuhi...aku harus lalui dengan tabah...dan aku nekad...tidak boleh terkandas lagi...moga dipermudahlan segala-galanya...

namun yang menjadi kehairanan, selera makan masih sama dan selera tidur makin bertambah...hmmm, itu tandanya aku masih waras...dan malam ini masih sempat kiranya untuk aku enjoy yang tidak berapa sakan...sekurang-kurangnya untuk stabilkan kembali degup jantung yang ibarat bom jangka, malarkan kembali deru nafas dan seimbangkan semula tekanan darah...siapa mahu ikut? jom....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Tough time....

cabaran hebat dalam hidup...
debaran hati yang semakin kuat...
dua perkara penting muncul serentak...
dalam jarak waktu yang amat dekat...
kedua-duanya adalah amat penting...
penting untuk perubahan fasa hidup...
kedua-duanya adalah penentuan...
penentuan ke arah hidup yang lebih baik...
akanku usahakan agar dua-dua dapat kugapai dengan jayanya...
mohon doa dari kalian...
moga tabah menghadapi...
moga dipermudahkan urusan...
moga ditenangkan hati...
moga diperoleh apa yang dicita-citakan...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Baru....

cantik tak selipar jepun baruku? baru malam tadi aku beli...corak pink lagi..suka...suka...selipar ni sebagai pengganti selipar jepun lamaku yang dah uzur sangat2...
yang ni plak selipar yang dibeli oleh osmet aku...pada mulanya, aku juga hampir2 membeli sepasang yang sama dengan yang ini...warna ungu gelap...tapi entah mengapa tidak terbeli...bila dah balik rumah, baru terasa menyesal yang amat...dan aku nekad untuk memilikinya juga...akan kubeli sama sejibik dengan gambar di bawah tetapi berlainan saiz dengan osmet aku memandangkan kakiku bersaiz lebih kecil darinya...haha...











  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

tah pape la...

ahad, cuti di hujung minggu, boring giler aku..taktau nak buat apa...dr pagi time bangun tido, dah terasa giler keboringan...osmet ajak aku gi bekfas kat luar...so keluarla gi makan roti canai telur...balik umah, men game kat komputer sat, dah lama tak men game tu, tp disebabkan keboringan yang amat, aku pun men jerla game tuh...dok jap pastu, dapat call dr en. jus, nak suh gi tampal sticker...hmm, aku apa lagi, dah mmg time tu boring pun kan..terus jer setuju...mandi2 terus pegi kilang dia, tampal sticker sampai pukul 3 petang...balik umah terasa mengantuk dan lapar..isi perut dengan spagetti yang aku masak sendiri...hehe..pastu baring2 sampai tertido...kul 6 petang, aku ajak osmet aku keluar makan dan tengok wayang...hmm...mengikut perancangan nak tengok Eye Edge...tup2 pegi tengok tiket, dah tkder dah tayangan Eye Edge tu...sedih giler time tuh...hampir2 putus asa dah...tapi osmet aku nak gak tengok wayang...so kami pilih2 la tayangan yang ada, hmmm..sumernyer macam tak best...yang ada Tropic Thunder, Budak Kelantan, Max Payne, The Coffin, High School Musical, Burn...pastu apa lagi ntah, aku pun lupa...bincang punya bincang..last2 osmet aku pilih Burn...masa nkgi beli tiket, masa tu dah kul 8 lebih...so kami pilih time kul 10 malam la...tup2 tgk panggung kosong lagi, kami 2 orang jer...budak yang jual tiket tu cakap, tkper kak..awal lagi, mmg takder orang lagi la...saling pandang memandang antara kami, last2 beli jugak...
nak tunggu kul 10 mlm lak satu hal jugak..dah boring giler asyik dok round dlm parkson...kalo duit banyak, leh gak shopping2...ni tak, sekadar mencuci mata jerla...dari satu kedai ke satu kedai kami pergi..butik la..kedai emas pun kami masuk...siap leh men try cincin lagi...siap aku kelentong dorang yang aku nak pilih cincin tunang...kemainla dorang melayan...hahaha...yang bestnyer, sumer pakat layan kami mcm best jer..agaknya dorang pun boring sbb takder orang sangat kat sana...haha...still ada masa lagi, masuk balik ke parkson, tetiba aku terasa nk cari purse plak..hmm..ada sale sampai 70% kat parkson...mula2 tu main2 jer tengok...terberkenan la plak dengan satu purse ni, tp sayangnya nak ekna berjimat, so takleh nak beli lagi...sedihnya...tp takper, sale sampai 16hb ni, sempat lagi kot, tkpun sempat lagi beralih arah tu...hehe...
ronda punya ronda, last2 sampai gak jam ke angka 10 malam...masuk2 jer panggung, kosong..sunyi sepi plak tu...seram giler...kena plak budak yg dok kat atas, yg tukang pasang citer tula kot...tah apa orang panggil...dok ngusik kami plak...mula2 dia dok men tutup lampu...pastu buat suara ngilai...hampeh tul la...seb baik aku ni baik hati..kalo tak, mau aku saman...yang aku n osmet aku ni berdebar dah...sbb mati2 ingat citer seram...dahla cuma ada lima orang jer kat dalam panggung tu...mcm sewa khas satu panggung la plak...lepas2 iklan tu, tetiba kuar tulisan siam, yang kitorang ni dah naik pelik dah, kot2 tersalah masuk panggung...mati2 ingat citer omputih BURN ni...rupanya mmg citer siam...pastu bukan citer seram pun...citer pasal konspirasi dadah...aku tengok dengan takder perasaan langsung...hahahahahampehhhhh....masa nak keluar tu, tgk2 cuma tinggal bertiga..eh berempat dengan budak yang dok ngusik kami...bila masa couple yang belakang keluar n budak tu masuk pun, aku tak perasan...tah pe kena ngn budak tu, siap berbubbye dengan kami time nak balik...memang buat penat badan betul...betul2 jalan2 cari pasal...hehe...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

apsal ramah sangat ni...tensennnnnnnnnnnn

bukan tak suka orang peramah ni..peramah la bagus nyer..tapi kalo dah ramah sangat, rimas jugak aku...ni kisah seorang mamat indon yang keja wat renovation kat kilang aku ni dan sorang lagi pakcik jaga. penat haiiihhhhh nak melayan...

yang mat indon ni mmg dari ari tu lagi ramah semacam..ada jer nak sembang2 ngn aku...siap nak tanya nama aku la...tp sebelum ni dia buat keja kat luar ofis, so jarang la jumpa dia...tp ari ni dia pasang syiling kat dalam ofis aku ni...dr tgh hari td...asyik nak bersembang jer...siap ajak aku kluar makan2 n jenjalan sekitar melaka tu..ada hati tu...kalo ikutkan hati malas jer nak layan...tp takut org kata aku sombong plak...tu pun ada jer aku wat pekak, wat tak dengar dia dok cakap apa, malas nak melayan...tak pasal2 orang cop aku ni pekak la plak...lantakla...pekak pun pekak la nor....

pastu ni satu kes lagi, pakcik yang jadi jaga atau dengan kata nama lainnya security guard la...pakcik ni ari sabtu n ahad jer dia jadi guard kat sini...seb baik jugak..takder la hari2 aku nak jumpa dia...yang ni pun satu hal gak, ramah gak nih...ada jer nak sembang ngn aku, seb baikla dia dah tua, so aku hormatla ketua-an dia tuh...aku bukanla perasan ke apa ke...tp kalo dah asyik nak ajak aku bersembang, tak terlayan jugak weh...dah la tu senyum2...aku pun pelik gak la...ari tu, tetiba dia bg aku kerepek ubi, kuih raya katanya...yang aku ni sebelum ni tak penah2 bersangka buruk kat org, tapi hari tu tah cam mana, bleh terlintas kat fikiran aku, nape pakcik tu tetiba bg kerepek kat aku...tah2 dia dh baca apa2 ke..dia letak apa2 ker...Nauzubillah...sumpah, bukan aku sengaja nak bersangka buruk..tp tetiba jer terlintas sepintas lalu...last2 aku takut nak makan kerepek tu...tapi aku amikla jugak...bawak balik rumah, then baru buang...nak buang kat opis pun aku takut, takut pakcik tu ternampak ke...kesian plak kat dia kan....apa plak kata dia nanti...tapi seboleh mungkin aku taknak terserempak ngn pakcik ni..nape ntah, rasa tak selesa...dah abih serius muka ni aku buat kalo terjumpa dia...ha korang, dia dah bg no phone dia kat aku..baru sat2....wadduh...wadduh....hahahahaha...

dugaan betul la kan...salah ker aku berprasangka sebegini yer...tahla...aku pun taktau...tp yang aku tau, aku rimas...rasa tak selesa...memang tak best la...haihhhhhhhhhh.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments