selipar jepunku...

ari ni aku nk citer kisah selipar jepun kesayanganku...umur dia agak2 aku dah dekat 8 bulan kot..terlupa lak exactly date waktu aku beli dia...beli kat Giant masa tu...dlm byk2 design, aku pilih design yang ada lady bird kat tali dia...skang ni lady bird tu pun dh tercabut dah, yang tinggal cuma lady bird kat tapak tu...aku asyik dok pakai la selipar jepun walau ke mana aku pegi...sebabnya aku kalo drive kena pakai selipar jepun..selipar or kasut lain, mmg tak boleh..berkaki ayam pun tak boleh gak..kena pakai selipar jepun jer..kalo tak pakai, mcm tak tertekan jer pedal minyak tuh...cuak jer rasanya...so hari2 la aku dok pakai, kdg kalo nkgi tempat yg ramai org, aku tukar ar, segan gakla..pandang dr atas punyala lawa pakai baju kurung, bertudung silang segala, siap berhandbag lagi...tup2 pandang kat kaki, selipar jepun...tak kena la kan...haha...tp kdg aku men hentam jer...lantakla org nk ckp apa pun kan..janji kita selesa...
alkisahnya, nak citer..punyala setia dok pakai selipar jepun lady bird tu, dah 2 kali aku buat half breakdance..pakai punya pakai, tapak dia dah haus la kan, siap dah nak berlubang kat atas tu, haus...tp aku still syg nk tukar...biasanya mmg aku dok beringat la jenjalan, tambah2 kalo time ujan...tp malang tak berbau...ada sekali tu, aku nk cepat nkgi kuar duit, kalut jer jalan sbb ujan, konon taknak basah la..payung ada, tknak guna, konon nak macho...konpiden jer aku jalan laju, yerla sbb masa tu kat parking bertar...ku angkat kainku sikit, kuhayunla langkah ku..takdan sampai semeter, sretttttt, selipar ku licin bila terpijak garis putih parking tu...dan dgn spontannya kaki sebelah lagi menahan sampai melecekla jari kaki aku tu...tak terukla kena tp berdarah la jugak...seb baik sempat menahan, kalo tk sempat, dlm dok nak kontrol macho tu..tak pasal2 buat show free plak...apa kejadahnya time ujan buat show kan...
sayang nih nk tukar yg baru sbb dia still berguna lagi...selagi tali dia tak putus, selagi tu la khidmat dia diperlukan..so aku terusla pakai...yang ni plak berlaku kat ofis aku...masa tu nak cepat gak, sbb bos aku mintak kunci...aku ni plak jenis pekerja yg patuh pada arahan, dapat jer arahan, terus nak laksanakan la...masa tu dlm kilang, mana la aku tau ada air...rupanya air tu dtg dr getah paip yg diangkat...tak perasan lak aku sbb mata pandang ke atas masa tu...pun samala, hampir2 aku buat breakdance..kat depan ekonman plak tuh...spontan gak kaki sebelah lagi menahan...terluka la gak jari kaki aku...tp malu punya pasal, aku kontrol wat mcm tkder apa pun berlaku..menonong jer jalan ke depan..malu beb kalo dia nampak...hahaha....
dah dua kali nih hampir2 buat show free...tp apakan daya, hati ini tetap sayang padanya...masih tak sanggup untukku cari ganti...lainla kalo tali dia dah putus...dah tkleh nk guna lagi...baru la aku cari pengganti...tp kalola leh disambung mcm gi jahit kasut or sandal tuh, agaknya still leh guna lagi kan...boleh ker?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

1 ulasan:

* apa yang dicari? * berkata...

aku juga punya selipar jepun kini.

kalau sewaktu kecilnya, seboleh2nya xmau selipar jepun. xde class kononnya. kononnya. mesti beli selipar jenis lain, asalkan bukan selipar jepun.

kemudian usia makin remaja, akal mula berfikir lebih matang. kita keluar bandar melaram dengan kasut pelbagai jenama, walhal mataku memandang kaki2 pjg Mr John dan Ms Smith yg melawat bumi Malaysia berselipar jepun tanpa segan silu.

kini jauh di perantauan dgn usia semakin matang, baru terasa keperluan footwear semurah selipar jepun. musim sejuk, semuanya sejuk - termasuk lantai di bilik mandi, sekalipun tak pernah basah. kini baru sedar, selipar jepun bukan sekadar selipar murahan RM2-3 di sini, tapi flip-flop berlinkungan £5-10 yg bagai suatu popular fashion trend.

aku juga punya selipar jepun kini...