jenjalan sekitar Dataran Pahlawan...

hmm..lama tak update, bukannya bz pun...tp tenet kat sini slow sangat menyebabkan aku ketiadaan mood tuk mempostingkan apa2 di sini...skarang ni aku nak citer program jejalan aku hari sabtu hari tu, sempena kedatangan member aku dari kolumpo iaitu diha n yus...dorang sampai sini hampir2 kul 12.30 tgh hari, terus gi makan kat Restoran Ikan Bakar Malim kat MITC, pastu aku gi park keta aku kat Restoran Subaidah...bawak satu keta senang sikit, jimat pun jimat...hehe...pastu terus gi solat kat Masjid Al-Alami, kat MITC tu...then terus pergi ke destinasi yang diingini iaitu Dataran Pahlawan...sesampai di sana, bahang kesesakan tu dah dapat dirasai...dengan parking penuhnya...tp nasib kami baik, still leh dapat parking kat area yang berdekatan dengan Menara Taming Sari....

tempat pertama yang kami tujui, konpemla kat tugu A-Famosa tu, biasalakan, sapa2 pun yang datang melaka, mesti nak bergambar depan tugu tu...aik tugu ke org panggil? ntah, aku pun tktau, hehe...tp dulu tempat tu kalo tak silap aku gereja...dah tkder apa pun kat dalam tu...tp still tersergam indah...baskers pun ada dok nyanyi2 kat situ...penuh sesak ngn org yang merakam gambar masing2....seterusnya kami ke Muzium Kesultanan Melayu Melaka atau istana lama melaka la...yang ni dah kali kedua aku masuk, tapi demi tuk kawan2, aku masuk gakla lagi sekali...dah masuk dlm tu, apa lagi, aktiviti snap2 pun aktif dijalankan...tempat yang dilarang masuk pun, kami masuk...aku la yang jadi kepalanya...kalo ikutkan dorang, mula2 sumer takut2...tp aku selamber jer cakap takper, rugi kalo tak masuk ni...bila kami dah masuk, maka ramaila pengikut2 kat belakang....hahaha....lantak korang la...

dah puas ronda2 dan bergambar dlm muzium n kawasan sekitar muzium, kami bergerak ke gereja St. Paul...fuhhhhh, tinggi tu nak mendaki....sampai2 kat atas, semput...nampak sangat dah lama tak exercise, stamina langsung takder...penat giler beb....amik angin seketika tuk hilangkan penat badan sementara diha n yus dok pilih2 key chain ke apa ntah....masuk dlm gereja, ramai gak org, tp ramai yang duk kumpul tengok baskers wat persembahan...org lain bg duit, yang aku ni plak gi amik gambar ngan dorang...haha...tp view kat atas tu mmg best la...leh nampak sekitar melaka ni walau tak semua tempat...angin pun kuat, sejuk jer kat atas tu...best...best...

then kami menapak ke Muzium Samudera, ala yang kapal besar tu...nak masuk situ kena bayar RM3.00, aku dah penah masuk, tp dipaksa masuk lagi sekali oleh Diha...hehe...masa tu ramai dak2 sekolah...dahla kena tanggal kasut, ya ampun, bau dia...tak tahan....seb baik kat dalam tu ada ekon, okla sikit...dah puas jenjalan n snap pic kat situ, kami bergerak plak ke Menara Taming Sari...punyala ramai manusia...jenuh nak tunggu turn...nak buat dajjal pun tak berjaya....haha...wat malu je...mmg takleh lupa sampai bila2, dpt satu pengajaran yang berguna time tu..."jgn potong Q"....naik nyer sekejap jer, dlm 7 minit dari naik sampai turun balik...sekejap sgt, bayarnya RM10.00..hmmm, bagi akula, rasa tak berapa nak berbaloi...tapi, bg yang tak penah merasa, sekurang-kurangnya de pengalaman naik benda alah tu kan...lehla citer pada sesiapa yang belum naik....bangga la sikit....

jam dah menunjukkan ke angka 6 petang, kami berkeputusan tuk balik ke rumah sebab plan mlmnya nakgi makan ikan bakar kat Crystal Bay, pastu nakgi naik River Cruise n Eye On Melaka plak...tup2 dah sampai umah, semua dah pancit...dah tak larat...last2 aku bawak dorang gi makan kat Roza Tom Yam....seb baik dorang puas hati makan kat situ...masa padat sangat tu yang tak sempat nak bawak pegi semua temapat..len kali la plak....

nila 'tugu' a-famosa tu...tugu ker korang?

katil beradu diraja...

selamber jer aku masuk tempat nih...hikhikhik....

list sultan-sultan Melaka...nampak tak?

baskers yang buat persembahan dalam Gereja St. Paul

syok wooo dok atas ni...

berjalan sakan sampai melecek kaki....ish..ish....

tak dpt yang hidup, dpt yang patung pun jadila...hehe....

patung pun berebut nak peluk....hahahaha...

sekitar muzium samudera...

perkarangan Menara Taming Sari....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

4 ulasan:

* apa yang dicari? * berkata...

baru sampai Melaka awal tahun ni, masa balik utk projek Elektif.

suka tempat2 bersejarah mcm Melaka. dulu masa kecik pnah pegi tp mana reti nk hargai sejarah semua tu. hehe...

norsaritanaini berkata...

memang best sgt, pegi banyak kali pun tak puas2...

yazrie berkata...

sakit mata tengok PINK sgt..hehehhe

norsaritanaini berkata...

PINK la best....ceria n lembut hati jer tgk..hahaha...