mercun dan ramadhan..sinonim kan???

dah lama aku nk hailat pasal benda alah ni..actually masa mula2 umat Islam menjalankan ibadah puasa lagi...korang perasan tak? ke aku sorang jer yg perasan...anyway, tak kisahla, aku nk ckp gak...asal masuk bulan pose jer, ghairah sungguh bebudak ni men mercun...dari awal bulan pose sampaila time raya...kalo org cina or india raya, rasanya dorang men mercun gak, tapi time sambut raya jer kan...yang bebudak melayu ni lak suka bebenor ek men...awal2 lg dh excited...baru jer lepas pengumuman puasa, dah start dah dorang...aku tak kisah dorang nak main, tapi yang aku kisahkan sgt2, dorang suka men dekat kwsn umah aku, dekat kawasan surau...time org nak solat...shyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...kebabom...eh silap, tu dh mcm bunyi bom lak...shhyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy..pom..meletup atas bumbung rumah...kalo korang la kan, korang tak hangin ker...nak2 plak time baru nak lelapkan mata...fuhhhh, memang menguji tahap kesabaran anda di bulan puasa la kan...kalo dari segi RM, aku rasa cam mahal gak la nk beli benda alah ni..ada jer duit dorang kan...kalo aku la, taknakla aku beli, wat perabih pitih jer...bek aku simpan wat beli juadah berbuka..berbaloi la gak...bukannye hebat mana pun men mercun...dari mercun, baik men bunga api, nampak gakla di pandangan mata...sampai berpinau-pinau mata...hehe...tapi tu le kan, lain orang lain ragam...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 ulasan: