lapar..lapar..dan lapar...

Mentang2 la boleh online, sampai 2 entri aku post ari ni...hehe…balas dendam la ni…hahaha…actually aku keboringan yang amat, dari tkder buat apa, baik aku meroyan kat sini...ada gak pekdahnya....hahaha...aku nak citer pasal penyakit yang aku lapar yang aku alami beberapa hari yang lepas (simptom dikesan bermula hari khamis minggu lepas la)...aku asyik terasa lapar jer, pastu kalo lapar tak tertahan-tahan tu, lapar yg amat...kalo tak makan time tu jugakkan, perut jadi pedih giler, sampai kena bongkok badan la...bila dah makan, perut terus jadi ok....ajaib kan? hahaha...pastu dah makan tu okla, tapi yang paling ajaib nyer, aku stilll rasa lapar, macam tak makan, rasa kenyang tu sekejap jer...seingat aku tetiap kali nak mulakan suapan, aku tak lupa baca Bismillah, siap dengan doa makan sekali aku baca...so tkderla isu aku makan dengan syaitan, jauh sekali kalo aku membela...Nauzubillah...

Sehari biasanya aku makan 3 kali jer, bekfas, lunch n dinner...kali ni kena tambah sebelum lunch kena makan, sebelum dinner kena makan, sebelum tido kena makan...so dah jadi 6 kali aku kena makan sehari...tp aku tak makan lam kuantiti yang banyak la, makan sikit dah kenyang, dah tak boleh masuk...tapi kena kerap...disebabkan kehairanan yang amat, maka aku berkeputusan pegila jumpa doktor semalam...kenal lak dr ni ngn aku, padahal baru kali ke empat aku ke klinik dia, bagus tul doktor ni...sungguh prihatin...aku pun citer la masalah yang aku hadapi ni, malu pun ada..haha...yerla, asyik citer bab lapar jer...dengar je sumer citer aku, terus doktor tu cakap aku kena gastrik...doktor tu cek gakla perut aku ni, dia men tekan2 jer...tapi ada part yg terasa sakitla bila ditekan...konpem katanya kena gastrik...macam2 makanan aku kena elakkan, yang aku ingat benda2 masam n pedas tak boleh, certain2 buah pun tak boleh gak contohnya anggur, limau, durian, duku langsat dan seangkatan dengannya....yg lain2 aku dh lupa...pastu doktor tu tanya, nak amik MC ke tak..aku cakap takpayah la kan sbb dah separuh hari pun aku keja, jap lgi balik ofis semula, pastu doktor tu paksa aku amik gak, dia suh aku balik umah berehat...hahaha...siap kena paksa, degil betul aku....bukan aku taknak MC, tp dah rugi ar sbb separuh hari..kalo dr pagi takyah dtg keja, baru la best...ingat nak mtk tuk hari ni, tp ntah kenapa, berat lak mulut nk cakap ngn doktor tu...tak kisah pun MC ke tak...aku bukan sakit yang tak boleh bangun pun...Cuma sakit yang nak kena makan....hahaha...tapikan korang, aku makan..makan dan makan kan, for sure la aku ingat berat aku bertambah..tup2 pagi td aku timbang, ada penurunan...ke timbang aku tu bermasalah ek? Mcm tak caya jer aku ni....tengok lam dua tiga hari lagi, nanti aku timbang balik...

Ni tanda2 gastrik yang aku dapat dr sini http://www.moh.gov.my/opencms/opencms/moh/tahukah_sakitperut.html
Sedikit sebanyak ada tanda2 yang aku alami...hahaha...

Tanda gastrik
* Kesakitan semakin berkurangan atau bertambah apabila makan.
* Pedih pada ulu hati atau bahagian atas perut.
* Terasa loya.
* Berat badan turun.
* Terasa pedih, sakit seperti sengal atau lapar yang teruk pada perut
antara satu hingga tiga jam selepas makan atau tengah malam.
* Najis kehitaman atau berdarah (menunjukkan ulser sudah berdarah).
* Kerap sendawa.

jom makan...lapar la...hahahahaha...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

1 ulasan:

man!s berkata...

sah la man!s kene gastrik nieh..apa nak buat nieh..adeehh..