Jalan-jalan cari makan...

psstttt....baca la ni aku nak citer...hehe...alkisah petang smalam ni selepas pulang dari keja...sampai jer aku ke rumah, terus jer ajak housemate aku gi makan...dia pun terus je setuju...capai tudung masing2...terus jer gerak...aku ajak dia gi makan kat Roza Tomyam sebab terasa nak makan tom yam...Roza ni tempat fabret aku...setakat ni kalo kat Melaka ni, tkder lagi la tempat yg leh tanding kedai ni...masakan dia sumer kena dengan selera aku...yerla, tukang masak dia imported khas dr Siam weh...mestila sedap...paling aku suka sup tulang dia...dah hampir 2 minggu takgi kedai tu..so smalam semangat giler la nakgi makan situ...tup-tup sesampai jer kat sana, tengok kedai tu tutup...punyala kecewa yang amat...then aku teruskan perjalanan sampai ke bandar Jasin, ingat nak cari kedai kat situ la...tapi dua2 mati kutu taktau mana nak singgah...aku pun patah balik, cadang nkgi makan kat satu kedai kat area Bemban kot...apa nama tempat tu aku tak pasti sangat...selalu kalo lalu ikut situ, ramai jer orang, sedap jugak la kot...dah sampai sana, tengok cam menakutkan la plak...kedai dia lam kebun getah, takder sorang pun customer, yang ada hanya kelibat dua tiga orang laki...maybe pekerja kat situ kot...aku pandang housemate aku, dia pandang aku...last2 dua2 tak berani nak turun...kami teruskan perjalanan...terus dok pikir mana nakgi makan ntah...housemate aku cadangkan terus jerla gi makan kat Laksa Shack sementelah aku ada bgtau dia yang aku tingin nk makan laksa Singapore lagi...tapi kewarasan masih mengatasi minda...ada plak nk ke sana dengan tak mandinya...kami ni bukannye boleh..kalo ke sana, bukan makan jerla aktiviti kami, mesti nak ronda-ronda cuci mata sekali...so dengan keadaan yang tak mandi (tapi tak busuk ek, wangi lagi time tu..hehe..) rasanya tak berapa sesuai la...ha pastu teringat lak kat sorang kawan aku si Aben (bukan nama sebenar), umah dia area situ la...ingat nak singgah makan maggie kat umah dia...tapi sekali fikir, takkan nak main terjah jer orang tu, buatnyer tercekik maggie, sapa yang susah..dahla wife dia jauh...aku gak yg dipersalahkan nanti...so teruskan jerla drive dr Bemban menghala ke Jasin semula...ada dua kedai tomyam lagi seingat aku kat Taman Maju tu...sampai kedai yg satu, tutup lak..agaknya hari kedai tutup kot semalam...teruskan perjalanan sehinggala ke satu kedai ni...seb baik bukak...kalo tak frust nonggeng dah rasanya...kedai ni org Klate nyer...orite la masakan dia, tapi tak sesedap kat Roza...tapi bolehla dari tkder....tu dia, cukup satu pusingan aku cari kedai makan semata-mata nak makan tom yam...ish..ish...nila baru dikatakan jalan-jalan cari makan...hehe...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Lain kali, pergi le kat Tomyam Taman Maju.. kat sebelah padang... kat bawah tu.. tapak TNB lama.. memang sedap makanan dan tomyam kat situ. Ada skrin besar dengan projektor... parking pun tak ada masalah... boleh parking kat padang...