planning...planning...

"If You Fail To Plan, You Plan To Fail"


korang penah dengar tak quote yang kat atas tu...smalam tgk iklan apa ntah, ada dia sebut quote ni la...buat aku teringat balik kisah aku masa blajar dulu..ada sorang lecturer ni...dia hensem sgt2...bagi aku la...suka tgk dia sbb dia pakai spec...aku tknah ponteng kelas dia..ingat dulu, aku terlambat bangun, kuliah dia kul 8, sanggup aku tak mandi...pegi gak kelas dia...abih jer kuliah dia, baru balik mandi...ponteng kelas yang seterusnya...hehe...beliau la yang mula2 sebut quote ni kat bebudak lam kelas aku...dulu selalu ingat apa yang beliau cakap ni...tp setelah tahun demi tahun, aku dah hampir terlupa pun...sehinggalah semalam aku dengar balik...sebut pasal planning, sapa yang tak penah plan something dalam hidup dia kan...sumer orang mesti plan macam2...dan takder sorang pun yang plan untuk gagal...mesti sumer nak apa yang dirancang menjadi kenyataan...cuma cara perlaksanaan dan matlamat planning tu tercapai atau tidak, terpulang pada individu...macam aku sendiri...aku pun suka plan macam-macam...pendek kata setiap hari ada jer perancangan aku...ada yang tertunai...ada yang separuh tertunai dan ada jugak yang tak jalan langsung...kalo planning yang tidak melibatkan orang lain, bagi aku ianya lebih mudah nak tunaikan..sbb sumernyer bergantung pada diri sendiri...so kita pun dah tau, kalo nk benda tu menjadi, mmg kena usaha sendiri....namun jika ianya melibatkan orang lain, agak susah gakla..sbb kita terpaksa bergantung pada hal2 sampingan yang lain ...bukan maksudku nak salahkan orang lain kalo planning tu tak berjaya atau dengan kata lainnya GAGAL...cumanya kita terpaksa terima hakikat yang kita tak boleh nak suruh orang ikut apa yang kita nak dan ikut rentak kita dalam segala hal...so dalam kebanyakan hal, aku lebih suka buat sendiri...namun siapala aku kalo sumer benda nak buat sendiri kan...tak tercapai dek tangan dan kaki...hehe...walau cam mana pun, kita still perlukan orang lain dalam hidup kita...yang pentingnya kita kena plan betul2 supaya apa yang dirancang menjadi kenyataan...chaiyorkkk!!!!!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 ulasan: