Kesian sangat...

Hmm…ni aku nak citer pasal pekerja kontrak yang tgh renovate kilang aku ni la…kesian sgt aku tengok hidup dorang…walau pun dorang tu warga asing…tp dorang pun manusia mcm kita gak kan…aku tkleh la tgk…kesian sgt2 …yerla…tido merata-rata jer…dorang tido kat store kilang aku ni…tkder tilam...tak nampak ada bantal pun…cm mana ntah dorang tido…agaknya sbb penat sgt wat keja kot, so dorang tak kisah lagi pasal keselesaan...asal letak kepala, mesti lena sampai ke pagi…cuba kalo kita di tempat dorang…mesti merungut panjang…ada nyamuk dua tiga ekor pun dah bising…nikan plak nk tido tempat mcm tu...skang ni ok la lagi tido kat store tu..kira okla sikit tempat tu...siap ada aircond lagi...lantai pun bersalut epoxy...tp dua tiga hari lagi, dorang kena pindah tido kt store yg satu lagi sbb store yg ni dah nak kena runtuhkan...kat sana lagi teruk keadaan dia...lantai bersimen jer...aircond tkder...ish2 kesian nyer aku tgk...aku tgk muka dorang pun aku kesian sgt...tu citer pasal tempat tido...blm lg kalo nk kuar mkn...kena jalan jauh sbb tkder kedai mkn dekat2 sini...dahla jalan kaki jer....panas terik plak tu...penat keja lagi...pastu penat lak jalan cr makanan...kalo aku la kt tempat dorang...mau nangis sepanjang hari...betapa susahnya hidup mcm tu...ada sekali tu, aku keluar nkgi mkn, masa tu dorang tgh rehat...aku cuma nampak dorang makan biskut kering ngn air kosong jer...sedihnya...walhal aku pun selalu je makan biskut kering tu...tp tkderla sedih mana...tp bila tgk keadaan dorang time tu yg kepenatan...maybe kelaparan tahap gaban...tp hanya makan biskut kering...time tu patutnya dah amik lunch...sadis aku tengok...menitis air mata aku ni...insaf aku sekejap...betapa susahnya hidup dorang...aku yang dikurniakan kehidupan mcm hari ni...patutnya kena lebih bersyukur...cubala kalo diuji sebegitu rupa...dapat ke tak aku bertahan???

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 ulasan: