Kita lebih suka menghukum…

Assalamulaikum…
hai…lama tk jengah blog ni…bz skit..hujung minggu pun keja…exhibition tk habis-habis..hujung minggu depan ada lg…penat! penat! ..alamak..melalut kt citer lain lak…actually nk citer sikit pasal manusia nila..kita-kita nila, lebih suka menghukum dari bertanya atau dengar penjelasan tentang sesuatu hal…apa pendapat korang…contoh nyerla, katala kita tkleh pegi majlis apa-apala..org takkan tanya napa kita tk dtg..tapi org lebih suka cakap…"sombong la ko skrg…tknak dah dtg majlis ni"…takpun..kalau keja yg kita buat tk siap atau silap…bos tau marah2 jer..kata kita ni.. "tk reti buat keja la".."pemalas la"…"benda kecik pun tkleh nk handle"…kalau yer pun betul kita tk reti nk buat keja…kalau dia tanya dulu alasan..at least..sedap jugakla hati…tapi utk org yg betul2 pemalas..memang padan pun muka korang kena marah ngn bos…hehe…bila imbas2 balik..rasa-rasanya mmg dh byk kali la terkena cenggini…then rasa-rasanya penah gak buat kat org cm tu…kalau kita sakit hati bila org judge kita ikut suka hati dorang, org lain pun mesti rasa benda yg sama kan…kepada sesiapa yg penah kena judge oleh hakim yg tk bertauliah ni tanpa msk court…hamba mintak maaf byk2 ek..biasala..kita ni tk lari dr buat kesilapan…so, for de next future, i will try to be a good listener & get de explanation first bfore judging…hehehehe…be happy always…InsyaAllah…

ain Says: January 15th, 2008 at 8:45 pm

itu la lumrah manusia..kita lebih suka menghukum dr menilai..tanpa mengenal,tanpa menilai..kt trs menjatuhkan hkuman ke atasnyer..kdg2 kt sndr xsdar sbnrnyer kt sndr pn mcm tu gak..pendengar yg baik xsemestinye menjd penilai yg baik..baik brk manusia bkn kt yg tentukan,hny Allah s.w.t sj yg tau..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

0 ulasan: