Kita lebih suka menghukum…

Assalamulaikum…
hai…lama tk jengah blog ni…bz skit..hujung minggu pun keja…exhibition tk habis-habis..hujung minggu depan ada lg…penat! penat! ..alamak..melalut kt citer lain lak…actually nk citer sikit pasal manusia nila..kita-kita nila, lebih suka menghukum dari bertanya atau dengar penjelasan tentang sesuatu hal…apa pendapat korang…contoh nyerla, katala kita tkleh pegi majlis apa-apala..org takkan tanya napa kita tk dtg..tapi org lebih suka cakap…"sombong la ko skrg…tknak dah dtg majlis ni"…takpun..kalau keja yg kita buat tk siap atau silap…bos tau marah2 jer..kata kita ni.. "tk reti buat keja la".."pemalas la"…"benda kecik pun tkleh nk handle"…kalau yer pun betul kita tk reti nk buat keja…kalau dia tanya dulu alasan..at least..sedap jugakla hati…tapi utk org yg betul2 pemalas..memang padan pun muka korang kena marah ngn bos…hehe…bila imbas2 balik..rasa-rasanya mmg dh byk kali la terkena cenggini…then rasa-rasanya penah gak buat kat org cm tu…kalau kita sakit hati bila org judge kita ikut suka hati dorang, org lain pun mesti rasa benda yg sama kan…kepada sesiapa yg penah kena judge oleh hakim yg tk bertauliah ni tanpa msk court…hamba mintak maaf byk2 ek..biasala..kita ni tk lari dr buat kesilapan…so, for de next future, i will try to be a good listener & get de explanation first bfore judging…hehehehe…be happy always…InsyaAllah…

ain Says: January 15th, 2008 at 8:45 pm

itu la lumrah manusia..kita lebih suka menghukum dr menilai..tanpa mengenal,tanpa menilai..kt trs menjatuhkan hkuman ke atasnyer..kdg2 kt sndr xsdar sbnrnyer kt sndr pn mcm tu gak..pendengar yg baik xsemestinye menjd penilai yg baik..baik brk manusia bkn kt yg tentukan,hny Allah s.w.t sj yg tau..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Penat weh...

Minggu lepas aku buat pameran kat KLCC…walaupun waktu pameran start kul 10 am, then abis kul 6 pm..tapi penat tetap terasa..al maklumlah..aku stay kat Jalan TAR..agak jauh jugaklah jarak nya kalau diukur dengan berjalan kaki…hehehe..kalau naik teksi tu dekat jer..tapi biasala..ada jer teksi yg amik kesempatan..bwk kami ikut jalan yg jauh..yg byk traffic light..hampeh betul uncle tu…dia ingat aku tktau…tp aku saja buat2 taktau…malas nk layan karenah dia…Pameran tu memang mencabar kesabaran iman aku..apa taknya..aku dimaklumkan loading barang kena buat 4hb dan pameran start 5hb…apa lg, aku yg memang jenis punctual nih…bertolak la ke kl 4hb pg..sesampai kami di sana…barula diberitahu bhw loading brg kena buat keesokkan harinya..dan pameran akan start 6hb…apa lg hotla aku…terus jer aku marah2 (tkderla sampai menengking, marah2 aku, still ckp elok2..hehe..sopan beb..) org yg sepatutnya organize benda alah ni…yg plg aku hot…dah ada perubahan tu..nape tk ckp awal2..bukannya aku tk tanya…aku tanya…tp tula…sapa yg salah..kesian gak kt dia…terus jer turun kl dr melaka time2 tu jugak…disuruhnya aku tunggu kt klcc…logik apa nk suh aku tunggu dia yg 3 jam baru nk sampai..nasib baiklah staff aku ni ada kakak yg keja kt kl…kt bsn..dia yg tlg cr hotel…apa lg terpaksala mengambil kesempatan ke atas dia..barang2 kami letak jer lam keta dia..kami terus check in kt hotel..nasib bilik dia ok..ada tv lagi..hehe…hotel tu lak dkt ngn SOGO, Pertama Complex, Maju Junction…Horray…apa lg..hobi aku..window shoppingla…hilang sikit rasa tension aku…then keesokkan harinya, kami pegi ler ke klcc nun, nk tgk apa yg jadi..tup2 tkleh masuk gak..dah la tk diberitahu awal2 yg tkleh loading pg tu..loading brg kul 3 pm..lg sekali aku rasa cm nk bunuh org jer..sakit hati giler…nasib baikla aku ni jenis yg suka dgr penjelasan org dan mudah maafkan org…org yg organized bitau aku, org yg sepatutnya organized tarik diri..so dia kena buat di saat akhir sbb tu jd kelam kabut..siap belanja kami mkn tanda mintak maaf…hehe…okla tu…kalau diikutkan hati..aku tknak dah join pameran mcm ni…buat sakit hati…tp bila dipikir2 balik…byk gak experience yg aku dapat..dapat jumpa org yg bukan calang2 org…hehe…penat memang penat giler..kaki lenguh tk terkira…tup2 hari last plak aku kena balik klantan..nk ner uruskan pasal loan keta…penat weh..stay kt klantan sabtu n ahad..mlm tu terus balik melaka..sesampai jer pg isnin kul 7 lebih2..terus masuk ofis kul 8…sakit2 badan lom pun hilang…tp nk buat cm mana..dah terpaksa…agaknya sbb penat sgt tulah aku demam sampai tkleh nk bgn…nasib badanlah…mintak2 lah ALLAH kuatkan semangat aku…





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

Keep Up The Good Work….

Keep up the good work…satu ayat yang membuatkan aku bersemangat kembali untuk teruskan kerja-kerja aku yang mana dalam minggu ni aku buat sambil lewa jer….hehe..al maklumlah..mood aku kurang baik minggu ni..pantang dipuji..kembang semangkuk…tp oraitla tu..at least ada gak org yg hargai keja-keja aku…bukan senang nak dapat pujian dr org atas..yang kebiasaannya hanya suh kita buat keja..kalau tk buat…dikatanya kita ni tkleh harap…padahal..kita dok pulun la buat keja..tp tkper..prinsip aku senang jer..buat mana yg kita termampu buat…usaha selagi terdaya…janji kita puas hati..kalau nk puaskan hati org..sampai bila-bila pun tk dapat…janji kita enjoyyy……….

post signature





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments